Categories: Biblioteka DKCB

Preporuka knjige za predškolce


 

Naslov: „Kišni glistac“
Autor: Andrija Milošević

Knjiga „Kišni glistac“ je prva zbirka pesama za decu poznatog glumca Andrije Miloševića.

Šta se dogodilo sa hrabrim kišnim gliscem koji je krenuo da ispita koji to strašni stvor živi u šumi? Kako se ćure našlo usred bure? Ko je pronašao zlatnog zmaja? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete upravo u zbirci „Kišni glistac“.

Uživajte u zabavnim pesmicama Andrije Miloševića i divnim ilustracijama Nemanje Ristića, a kroz smeh ćete shvatiti svu važnost i snagu iskrenog prijateljstva.

 


Preporuka knjige za osnovce


 
Naslov: „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“
Autor: Aleksandra Mihajlović

Knjiga „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ Aleksandre Mihajlović, koju je ilustrovao Mihailo Gačić, priča o najvećem srpskom junaku. Ali ona je i mnogo više od toga: traži da se upoznaš i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebiš svoju kreativnost.

Zamisli da si savremenik Marka Kraljevića i da slušaš njegove dogodovštine iz prve ruke. Zamisli da putuješ po Evropi i Balkanu u vreme događaja koje opisuju narodne epske pesme. Zamisli da imaš sovu Sofiju, mudru prijateljicu koja ti postavlja pitanja i zadatke.

Razmisli, docrtaj, dopiši, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na originalan način.

 


Preporuka knjiga za odrasle


 
Naslov: „Feliks“
Autor: Vladimir Kecmanović

Pisan u maniru trilera, napet od početka do kraja, roman „Feliks“ Vladimira Kecmanovića je istovremeno variranje biblijskog motiva sukoba oca i sina.

Osoben stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova iz našeg podneblja pribavljaju ovom romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka.

Simeon Rakić je jedan fini i uglađeni gospodin sa pomalo nekonvencionalnim izvorima prihoda, našao je načina kako da se izdržava od svog stana u okolini Zelenog Venca. Stari, otmeni gospodin putuje po unutrašnjosti Srbije i uzima novac za put od mnogih koji su se, u dotičnom mestu, javili na njegov oglas kojim stan u Beogradu nudi za manji u provinciji. Ključne noći ovog romana njegov sin iz Kanade nastupa na scenu da gospodinov život oboji tragičnim smislom.


 
Naslov: „Nož“
Autor: Ju Nesbe

Dvanaesti roman u serijalu o inspektoru Hariju Huleu.

Pred svoj pedeseti rođendan, Hari Hule živi kao u najgorim vremenima. Ponovo pije, iznajmljuje stančić u Sofijinoj ulici i radi kao inspektor najnižeg platnog razreda na Odeljenju za krvne delikte. Da isplati poroke i kiriju, morao je da proda i uspešni bar Dželosi. Posao na Policijskoj akademiji izgubio je zbog opsesije Svejnom Fineom, serijskim silovateljem i ubicom, koji je posle mnogo godina izašao iz zatvora uz pretnje da će se osvetiti onome ko ga je tamo poslao – Hariju. Ipak, glavni uzrok Harijevog posrnuća jeste razlaz sa suprugom Rahelom, koja ga je izbacila iz kuće, a nije mu sasvim jasno zašto je do toga moralo doći. U tom alkoholnom bunilu Hari dočekuje ostvarenje svoje najveće strepnje – napad na porodični dom na Holmenkolenu s kobnim ishodom.

Bežeći od tuge i vlastitog kajanja u istražni postupak, Hari tumara od jednog do drugog osumnjičenog, ali što dublje istražuje, mogućih krivaca je sve više, a nevinih kao i da nema.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top