Препорука књига за април 2019


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАЂЕ ШКОЛАРЦЕ


 

Наслов: „Није човек, није чигра“
Аутор: Марина Мирковић
Извор: Новости

Још један новитет Лагуне за мале читаоце носи загонетан наслов – „Није човек, није чигра“. Додуше, у овом случају то и јесте очекивано и пригодно, будући да је реч о избору загонетки, који је приредила Гордана Малетић. Преко три стотине загонетки које су осмислили наши чувени писци и песници, међу којима су и Јован Јовановић Змај, Брана Цветковић, Андрија Лојаница, Гвидо Тартаља, Момчило Тешић, Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић, Игор Коларов – ауторка „намењује“ млађим школарцима. Пошавши од тога да „сви ми волимо загонетке, јер је свака од њих клупче маште које нас, док га одмотавамо, учи како све може да се посматра свет око нас“, и схватајући да су оне народне, које је и Вук сакупљао, пречесто неразумљиве данашњој деци – Гордана Малетић прикупила је новије и савремене умотворине, и то из пера одабраних умова. Пошто „нема знања – без питања“, више од тридесет сјајних домаћих писаца и песника за децу потрудило се да малишанима смисли необичне питалице. Све оне су нашле место у овој јединственој књизи, која садржи загонетке саздане од дивних стихова, забавних причица и игара речима.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ШКОЛАРЦЕ


 

Наслов: „Ја сам Акико“
Аутор: Стефан Тићми

Књига „Ја сам Акико“ аутора Стефана Тићмија је роман о девојчици која не воли границе. Акико има пегице, воли свог оца, кожа јој мирише на стару хартију и често је усамљена. Другима делује необично, а живот ће јој се променити кад буде упознала Баобаба и Марсела. Надахнута, поетска књига Стефана Тићмија нови је глас у домаћој књижевности за децу и младе. Опојан као стихови Мике Антића, бајковито мудар попут „Малог Принца“, духовит и топао као текстови Игора Коларова – роман „Ја сам Акико“ улази у низ остварења која ће деценијама бити наши саговорници. Проглашен је дечјом књигом године Међународног фестивала „Трг од књиге“ и добио награду „Политикиног забавника“.

Роман „Ја сам Акико“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, на сајту www.laguna.rs, као и на киосцима.

 

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАДЕ И ОДРАСЛЕ


 

Наслов: „Брит-Мари је била ту“
Аутор: Фредрик Бакман

После светских бестселера „Човек по имену Уве“ и „Моја бака вам се извињава“, које читаоци у Србији посебно воле, шведски писац Фредрик Бакман доноси нам још један очаравајући роман – „Брит-Мари је била ту“.

У исто време веома дирљива и урнебесно смешна, нова Бакманова књига говори о исконској људској тежњи – да будемо потребни, али и о новим приликама и неочекиваним пријатељствима која нас могу научити томе ко смо заиста и шта смо све у стању да урадимо. „Брит-Мари је била ту“ тако заокружује овај трио тематски сличних књига, у којима су јунаци старији људи, који су принуђени да се сналазе у новим животним околностима пуним изазова.

Брит-Мари не може да поднесе неред. Она увек вечера у исто време и започиње свој дан у шест ујутру, јер се само лудаци буде касније од тога. И није пасивно-агресивна. То нипошто. Мада људи понекад тумаче њене добронамерне предлоге као критику.

У шездесет трећој години свега јој је доста. Најзад напушта свој четрдесетогодишњи брак лишен љубави и проналази посао на једином месту где је то могуће: у Вароши, оронулом насељу разореном економском кризом. За ситничаву Брит-Мари, навикавање на тај нови свет са бучном децом, блатњавим подовима и цимером који је (дословно) пацов неће ићи нимало лако.

Што се тиче самих становника Вароши, на самој ивици очаја предају се баш оном чега се Брит-Мари апсолутно ужасава: великој љубави према фудбалу. Када локални омладински тим изгуби сваку наду да ће пронаћи тренера, ангажоваће њу.

Бакман и у новом роману проналази пут до нашег срца представљајући нам обичну особу која има нешто врло посебно у себи за шта ни сама није знала да постоји. Баш као и Уве, Брит-Мари је једна од тих особа. У роману Бакман полако руши све зидове које је Брит-Мари изградила око себе како би се сакрила, и проналази у њој нешто драгоцено.

Светска књижевна сензација Фредрик Бакман рођен је 1981. у Стокхолму, где и данас живи са супругом и двоје деце. Започео је каријеру као један од најпознатијих шведских блогера и колумниста. Дебитовао је у књижевности 2012. године, када је објавио међународни феномен „Човек по имену Уве“, продат у више од 4 милиона примерака. Необично смешни, дирљиви и мудри, Бакманови романи су одисеје обичних људи и задивљујуће приче о свакодневној храбрости.

Роман „Брит-Мари је била ту“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, на сајту www.laguna.rs, као и на киосцима.

 

 


ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОДРАСЛЕ


 

Наслов: „Црвени адресар“
Аутор: Софија Лундберј

Роман „Црвени адресар“ шведске ауторке Софије Лундберј нова је светска књижевна сензација. Реч је о књизи која темом и стилом подсећа на чувене књижевне хитове Фредрика Бакмана „Човек по имену Уве“ и „Моја бака вам се извињава“. „Писано с љубављу, исприповедано с радошћу. Чита се с уживањем“ – ово су управо Бакманови утисци о „Црвеном адресару“.

„Црвени адресар“ је шармантна прича о љубави и породици, и о томе како треба живети живот без кајања. Ово је роман о причама и успоменама које треба да преносимо будућим генерацијама, јер на крају су оне најдрагоценије што нам у животу остаје.

Дорис има деведесет шест година и живи сама у стану у центру Стокхолма. Користи исти адресар још од 1928 – њену бисерну огрлицу сачињену од људи које је познавала и волела. Већина имена у црвеној књижици је прецртана јер њихових власника више нема. У посету јој долазе само неговатељице, а радује се једино позивима унуке Џени са друге стране Атлантика.

Да би сачувала своја сећања, Дорис узима оловку у руке и почиње да их записује прелиставајући имена из адресара. Међутим, присећања ће довести до открића да љубавна прича њеног живота још није завршена…

„Дорис ће вас привући попут магнета својом снажном вољом и драгоценом мудрошћу које исијавају са сваке странице њене приче. Љубитељи Бакмановог Увеа добили су нову пријатељицу“, написао је Публисхерс Wееклy.

Роман „Црвени адресар“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

Наслов: „Кћи плантажера чаја“
Аутор: Џенет Маклауд Тротер

„Кћи плантажера чаја“ Џенет Маклауд Тротер незаборавна је сага о љубави, снази, доброти и упорности младе жене, прожета бојама и мирисима колонијалне Индије.

Радња се одвија између 1905. и 1920. године, најпре у Индији, а затим и у Енглеској до краја Првог светског рата. Занимљив контраст и историјски догађаји задовољиће укус читалаца историјских романа, а снага главне јунакиње и њена љубавна прича освојиће срца бројних читатељки.

Осамнаестогодишња Клариса Белхејвен одрасла је у бујним индијским брдима Асама, али су над њен до тада безбрижан живот почели да се надвијају тамни облаци. Породична плантажа чаја пропада, отац још увек тугује због преране смрти своје жене, док су њеној крхкој млађој сестри Оливи потребни и љубав и нега. Одважни Весли Робсон, власник ривалских плантажа чаја, заинтересован је за Кларису. Но, док се њихова љубавна прича развија, девојкама умире отац и оне су принуђене да оду код очеве родбине у Енглеску. Клариса се бори с недаћама, сиромаштвом и љубомором људи који је окружују, сања да отвори сопствену чајџиницу, али почетак Првог светског рата и страдања које он доноси нимало јој у томе неће помоћи. Када се Весли Робинсон поново појави у Кларисином животу, откриће јој шокантну истину из њихове заједничке прошлости.

Књигу „Кћи плантажера чаја“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *