Препорука књига за децембар 2019.


Препоруке књига за децу


 

Наслов: Мали директор
Аутор: Дејвид Бадијел
Издавач: Београд: Прополис букс, 2019.

 

Правила Дрвенградске школе су просто савршена. Деца могу да облаче шта хоће, у ходницима је дозвољено трчање, урлање и скакање, што више смешних и блесавих звукова треба производити на часу и сви домаћи задаци су укинути! Али како се то догодило?

Школа без правила у почетку је била као и свака друга школа – ђаци (не)мирни, директор строг. А међу свим (не)мирним ђацима постоји један најнемирнији, који увек тера по свом. Такав је и дечак Роман, који се жестоко бори против строгог директора Гвоздена. Међутим, једнога дана када музичка кутија засвира, два љута непријатеља ће заменити тела и…. добродошли у школу хаоса!

„Мали директор“ је још једна урнебесна књига за тинејџере, од аутора хита „Агенција за родитеље“ Дејвида Бадијера.

 

 

 

Наслов: Ледено чудовиште
Аутор: Дејвид Валијамс
Издавач: Прополис букс, 2019.

 

Да бисмо разумели роман за тинејџере „Ледено чудовиште“, морамо да се вратимо у викторијански Лондон 1899. Године. Главна јунакиња је Елси, сироче бескућница, којаживи на улицама Лондона, а уз њену причу пратимо и Луцку – спремачицу у Природњачком музеју, редова Тома – Луцкиног момка, највижег војника који је икада служио у Британској копненој војсци, а ту су и г-ђа Згрушка, г-дин Шелна, комесар Лајко, Професор, Дама Убијелен, Адмирал, Пуковник, Бригадни генерал и тд. Ту је и један артефакт Природњачког музеја – Ледено чудовиште – рунасти мамут, који је угинуо пре десет хиљада година.

Иако смештена у веома мрачном периоду историје Енглеске, ово је урнебесна прича о пријатељству, дечјем поимању света и борби за своје место под сунцем и прихватањем.

Писац Дејвид Валијамс превођен је на око 50 језика, а велику славу стекао је романом „Бака гангстер.“

 

 

Наслов: Ратови вештица
Аутор: Шибел Паундер
Издавач: Прополис букс, 2019.

 

Како замишљамо вештице? Као грбаве, носате, ружне и зле? Ова књига за тинејџерке нуди потпуно другачију слику вештица – занимљивих и лепих чаробница, које живе у Блистограду. Кроз роман пратимо причу Веје Смаштице, коју Величанствена вила упознаје са једним необичним такмичењем пуним загонетки – Ратовима вештица!

Дубоко испод одводних цеви налази се чудесни вештичји свет, који би, можда, свака девојчица у неком тренутку пожелела. Ту су лепе хаљине и ципеле, магија и зачарани град. Али и „рат“ који се мора добити по сваку цену!

Ауторка Шибел Паундер је номинована за Вотерстон награду за дечју књигу за 2016. годину управо за ово дело.

 

 


Препоруке књига за одрасле


 

Наслов: „Други Ајнштајн“
Аутор: Мари Бенедикт

 

„Други Ајнштајн“ Мари Бенедикт је романсирана биографија чувене физичарке Милеве Марић, Ајнштајнове прве жене, који, између осталог, говори и о њеној улози у Ајнштајновим теоријама.

Милева Марић је фасцинантна и бриљантна физичарка. Она је други Ајнштајн.

Милева Марић је одувек била другачија и разликовала се од осталих девојака. Већина двадесетогодишњакиња већ је у браковима, а не студирају физику на елитном циришком универзитету који посећују само мушки студенти и сви покушавају да је засене вештим прорачунима. А онда њен колега Алберт Ајнштајн почиње да се занима за њу и Милевин свет се окреће наглавачке. Њихова веза се претвара у партнерство како срца тако и ума, али у њиховом браку неће бити места за више од једног генија.

Књигу „Други Ајнштајн“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

 

Наслов: „Сестра Сигмунда Фројда“
Аутор: Гоце Смилевски

 

Фројда и о културно-уметничком сјају Беча почетком XX века окоснице су овог романа.

Да ли је Сигмунд Фројд одговоран за смрт својих сестара у концентрационом логору? Након доласка нациста у Беч, Сигмунду је одобрена излазна виза, а он је решио да поведе са собом супругу, њихову децу с породицама, сестру своје жене, кућне помоћнице, личног лекара с породицом и пса. Оставио је четири сестре, које ће бити одведене у логор и тамо умрети.

Преплићући судбине главне јунакиње Адолфине и њеног брата Сигмунда, показујући њихову блискост у детињству, њено дружење са сестром Густава Климта у бечкој психијатријској болници, њене снове и њихова размишљања, Смилевски доноси сложену, поетску фугу о нашој цивилизацији.

Роман је објављен је у преводу на тридесетак језика, а за њега је аутор добио награду Централноевропске иницијативе за најбољег европског писца до 35 година.

Роман „Сестра Сигмунда Фројда“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи и Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

Наслов: „Треће пролеће“
Аутор: Драгослав Михаиловић

 

Пред читаоцима је роман великана српске књижевности Драгослава Михаиловића „Треће пролеће“, који је наставак, односно даљи развој приче „Треће пролеће Свете Петронијевића“, коју је писац објавио 1983. у збирци прича „Ухвати звезду падалицу“.

Ово је литерарна историја једног младог удбовца, који се разболео од туберкулозе, а онда у „другом“ животу постао угледни адвокат у Београду.

„Никло из једне ране приповетке, ’Треће пролеће’ се разгранало у класичан роман, чистих линија радње, убедљивих (и понекад препознатљивих) ликова и снажне етичке поенте. У Михаиловићевом опусу, ’Треће пролеће’ је донекле изузетак по урбаном амбијенту и драматичном љубавном заплету. Ово дело доказаног мајстора српске прозе дочарава време политичких притисака у култури и правосуђу, вербалног деликта, дисидената и свеприсутне Удбе, привидног изобиља и моралне оскудице у деценијама пред распад Југославије. Судбина јунака ’Трећег пролећа’ показује како има сличности између начина на који туберкулоза разара човеков организам и начина на који амбиције без покрића и конформизам разграђују његово унутрашње биће.“ Владета Јанковић

Роман „Треће пролеће“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *