ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МЕСЕЦ ЈУН 2015.

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МЕСЕЦ ЈУН 2015.


 

КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

20150616 Predlog biblioteke (1)КУЋА СЕЋАЊА И ЗАБОРАВА

АУТОР:Филип Давид

ИЗДАВАЧ: Лагуна

 

Роман наградјен Ниновом наградом у 2014.години упознаје нас са судбином дечака Алберта Вајса који је 1942 године под окриљwм ужасног рата остао без родитеља и брата Елијаха,који је њему поверен на чување.Прогоњен кривицом и трагањем за изгубљеним братом су честа тема његовог  размишљања.Одраста у кући фолксдојчера који га називају Ханс у замену за несталим сином. Алберт се ипак одлучује да сачува свој идентитет и побегне из немачке породице која га умало усвојила.

 

 


КЊИГА ЗА ДЕЦУ


 

20150616 Predlog biblioteke (2)ЧАРОБЊАК ДАНДРУФ И ИЗГУБЉЕНА КЊИГА

АУТОР: Славољуб Станковић

ИЗДАВАЧ: Креативни центар

 

 

ОВА КЊИГА ЗА ДЕЦУ: свакако спада у необичнија остварења. Писана као већа прозна целина у стиху, она садржи још и елементе фантастике, хумореске, пародије и драме. Њена оквирна прича представља дешавање у позоришту чији писац није предао текст представе на време. Немогућа ситуација у којој публику треба вратити кући разрешава се по принципу деус еx мацхина и одвија као позоришна импровизација. Из ње сазнајемо о наизглед нерешивим проблемима једног  малог краљевства. Њих ће успешно савладати чаробњак Дандруф.

ШТА БИ БИЛО КАД БИ: фабула била једноставнија? Читаоцу бу било лакше, али је писац успео да своје замисли спроведе и заокружи целину која потврђује снагу хумора. Хумор је Аријаднин конац који води читаоца кроз лавиринт књиге; он разрешава недоумице и чини штиво веселим и разиграним.


 

Nadezda-Petrovic-Od-proleca-do-zime-4НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ ОД ПРОЛЕЋА ДО ЗИМЕ

 

АУТОРИ: Јасминка Петровић и Елиана Гавриловић

ИЗДАВАЧ: Народни музеј у Београду

 

 

ОВА КЊИГА ЗА ДЕЦУ: јавља се као пратећа публикација изложбе „Светлост у мраку Првог светског рата“ са циљем да се млади упознају са животом и стваралаштвом наше велике сликарке и пожртвоване добровољне болничарке у Балканским и поменутом рату. У књизи се, корак по корак, показује како је ћерка Димитрија Петровића, оца деветоро деце и учитеља сликања, и сама усвојила љубав ка уметности и одабрала је за свој животни позив.

ШТА БИ БИЛО КАД: породице као Петровићевих, које су окупљале значајне уметнике свог времена, не би вршиле утицај на своје изданке? Било би то необична појава јер је васпитање деце и њихово усмеравање ка одређеним вредностима од пресудног значаја, као што се и из биографских података о чувеној уметници у оквиру публикације може закључити.

ДА ЛИ ОВА КЊИГА МОЖЕ ДА НАС ОБРАДУЈЕ: Итекако, јер је пуна дивних репродукција Надеждиних пејзажа и портрета и радосних, блештавих боја које ни данас нису изгубиле свежину. Ове слике откривају младима њен таленат, ништа мање од биографије што сведочи о љубави, упорности и великој посвећености послу, али и поштовању универзалних вредности од којих је хуманост на првом месту.

РЕЧЕНИЦЕ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ КОЈЕ ВРЕДИ ЗАПАМТИТИ:“Мали је дан а кратка ноћ ако се све хоће научити.“

ЗГОДНО МЕСТО ЗА ЧИТАЊЕ: Свако у коме се неко нађе док прима ову књижицу јер  њени зналачки испланирани текстови, слике и објашњења буде велику радозналост.

ДА ЛИ МИ ВЕРУЈЕТЕ? (ПОРУКА ОДРАСЛИМА): да је ова књига један од првих значајних и хвале вредних покушаја код нас да се путем добро осмишљених  публикација деца на популаран начин упознају са нечијим коренима, почецима рада, интересовањима и утицајима, те друштвеним контекстом у коме се живи и дела? Утицаји оваквих књига на младе могу бити велики, чак пресудни. Зато би било добро да сличних издања има више. Гордана Малетић

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *