Categories: Biblioteka DKCB

 


Preporuka knjige za odrasle


 

Autor: Miomir Petrović
Naslov: Black light
Izdavač: Beograd: Laguna, 2018. – 266 str.

 

 Svako od nas želi da veruje da će nam budućnost biti svetlija i da ćemo biti zadovoljniji i srećniji. Od kada čovečanstvo postoji, postojale su i metode za proricanje budućnosti, iskorak u nepoznato, kojem su prirodno „programirani“ da težimo. Ipak, postoji i onaj stih Ljubivoja Ršumovića:

 

„Kad bi čovek znao
Šta ga dalje čeka
Ne bi se ni rađao
U liku čoveka.“

Ovakvu sliku bućnosti daje nam i poznati pisac, pripovedač, dramaturg i teoretičar umetnosti Miomir Petrović (rođ. 1.3.1972. u Beogradu). U svojoj knjizi „Black light“ nudi nam vrlo mračnu sliku skore budućnosti, kroz koju pratimo slučaj ubistva jedne žene u Beogradu. Evropa je rasparčana na kantone, kojima upravlja centralizovana svetska vlast. Narod živi logoraški. Ustvari, tu ne možemo da govorimo o životu, nego o pukom preživljavanju u uslovima nedostojnim ljudskog bića. Zanimljiv je i prikaz Beograda, kao Vavilonske kule, namenjene za osuđenike i nesrećnike. No, kako uvek biva, u užasnim uslovima nalazi se i pokret otpora, simbolično nazvan: „Oslobodilački front.“ Zanimljivo je da je Oto Oltvanju nazvao ovu budućnost „košmarnom futurističkom rašomonijadom“, ali i vrlo „uzbudljivim“ delom.

Zbog neobičnosti teme i načina pripovedanja, preporučujemo čitaocima Biblioteke DKCB ovu knjigu.

Miomir Petrović je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, a doktorirao na Odseku za interdisciplinarne studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Bio je glavni dramaturg pozorišta Atelje 212 u Beogradu (1996-1999), zamenik direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu (2001-2002), dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (2003). Bio je profesor na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu (2008-2015), a od 2015. do danas je profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu. Objavio je brojne drame, udžbenike i zbornike proze.

 Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda 1996. godine i nagrade „Laza Kostić“ za knjigu „Kuća od soli“ 2017. godine.

MA Dajana Lazarević

 


Preporuka knjige za omladinu


 

Autor: Vlada Arsić
Naziv: Neviđena Srbija
Izdravač: Beograd: Laguna, 2018. – 165 str.

 

 

Bez prošlosti ne bismo imali sadašnjost, a ni budućnost. Mnoge stvari koje nam se događaju danas, samo su posledica događaja iz prošlosti. Korisno je znati šta se događalo u prošlosti, da bismo učili na greškama naših predaka i bolji svet ostavljali za naše potomke.

Ipak, mnogi istoriju smatraju „suvoparnom“ i dosadnom, naročito omladina. Međutim, „storije iz istorije“ mogu da budu itekako zanimljive, a primer za to je nova knjiga Vlade Arsića: „Neviđena Srbija“. Knjiga je namenjena mladima, koji treba da nauče nešto više iz istorije svoje otadžbine. Jezik kojim je knjiga pisana je jednostavan i prihvatljiv svima, a situacije i događaji su opisani vrlo dinamično, prožeti anegdotama i zanimljivostima, koji sve vreme drže budnim svoga čitaoca.

Da li ste znali da je freska Belog Anđela poslata u kosmos? Ko je bio Miladin Zarić? Kako se to desilo, da je četiri puta sahranjivan vožd Karađorđe? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja iz srpske istorije, pronaći ćete u knjizi „Neviđena Srbija.“

Pisac ove knjige Vlada Arsić važi za velikog putnika i poznavaoca raznih srpskih krajeva. Rođen je u Beogradu. Kao reporter, novinar i urednik u dnevnim novinama, „Ilustrovanoj politici“, „Politikinom zabavniku“, „Reviji SAT Plus“ i „Nacionalnoj reviji Srbija“, proputovao je celu Srbiju. Autor je i prvi urednik televizijske emisije „Od zlata jabuka.“ Autor je publicističke knjige „Lopatanje đavola“ (2010) i romana „Izgubljene u magli“ (2012), „Armagedon“ (2014), „Brodolom“ (2014), „Kad zvona zaneme“ (2016) i „Noć arhangela“ (2016).

Zbog lepog odnosa prema srpskoj istoriji i tradiciji i mogućnosti da mladi na zanimljiv način nauče nešto više, srdačno preporučujemo ovu knjigu.

MA Dajana Lazarević

 


Preporuka knjige za decu


 

Autor: ilustrovao Radič Mijatovič
Naziv: Otkačena škola – vicevi i pitalice
Izdavač: Beograd: Laguna, 2018. – 79 str.

 

Nova knjiga u Biblioteci DKCB, koju srdačno preporučujemo našim mladim čitaocima-osnovcima je „Otkačena škola“, koja se sastoji od viceva i pitalica. U glavnoj ulozi je Mali Perica, ali tu su i neizostavni ljubimci dece – roboti i mačke.

Na knjizi stoji i interesantno upozorenje: „Ovu knjigu ne smete da čitate za vreme nastave, jer postoji opasnost da vam je nastavnik oduzme i zadrži je za sebe.“

Ilustracije u knjizi su mladalačke i lepšave, vrlo primamljive dečjem oku, a sastavljene su od dve boje – crne i narandžaste. Ovo nije knjiga, koja nosi neku pouku, niti će deci dati lekciju iz istorije, srpskog jezika ili nekog drugog predmeta – ali ovo je knjiga, koja će iskreno nasmejati mališana, koji će sebe prepoznati u Perici. U svim vicevima, Perica varira od jedne mudrice, koja iznenadi odrasle svojom dovitljivošću do jednog običnog dečaka, koji svet gleda očima neiskustva i nevinosti.

PRIMER DOVITLJIVOG PERICE:

Nastavnica: Danas, deco, radite test. Nadam se, Perice, da neću videti kako prepisuješ!
Perica: I ja se nadam, nastavnice.

PRIMER NAIVNOG PERICE:

Perica: Dobio sam macu za rođendan.
Jovica: A je l` tvoja maca muška ili ženska?
Perica: Muška.
Jovica: Kako znaš?
Perica: Pa, ima brkove.

Za sve početnike u čitanju, ali i mlade duhom, srdačno preporučujemo ovu knjigu.

MA Dajana Lazarević

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top