Препорука књига за фебруар 2020


Препорука књиге за децу


 

 

Назив: Кућица на дрвету од 26 спратова
Аутор: Енди Грифитс
Издавач: Београд: Прополис Букс, 2019.

 

Да ли Вам се свидела књига „Кућица на двету од 13 спратова“? Ако је одговор потврдан, онда имамо лепу вест за Вас! Прича је вртоглава и невероватно разрађена, мајстори раде на новим плановима невероватне куће која сада има чак 26 спратова! Ту су игралишт, терени базени, чак и лебдеће просторије, животиње, паркови, лавиринти, посластичарнице са 78 различитих врста сладоледа и зубате ајкуле, којима ретко ко може да умакне!

Кућицу су осмислили и дизајнирали маштовити дечаци Енди и Тери. Они су своју стару кућицу на дрвету од 13 спратова доградили на још 13. Међутим и поред лудих пустоловина у овој величанственој кућици, дечаци имају нову луду идеју, коју ће првом приликом спровести у дело: пројекат за кућицу од 39 спратова!

Књига обилује илустрацијама и комичним ситуацијама и не сумњамо да ће освојити своје младе читаоце.

 


Препорука књиге за тинејџере


 

 

Назив: Кућа на пилећим ногама
Аутор: Софи Андерсон
Издавач: Београд: Прополис Букс, 2019.

 

Књига о којој говоримо је прави феномен! Иако кажу да криза читања почиње у тинејџерском узрасту, ова књига их је заинтересовала и освојила, те корице, одломке и утиске о њој млади деле на друштвеним мрежама. Хајде да видимо о чему се ради у тој књизи и ко је њена ауторка.

Софи Андерсон је књижевница из Лејк Дистрикта, која је у детињству слушала предивне бајке од своје баке пруског порекла. Те бајке су и надахнуле књигу „Кућа на пилећим ногама“. Андерсонова има бројне хобије, а истиче своју љубав према породици и ствара приче које освајају децу широм света.

„Кућа на пилећим ногама“ говори о девојчици Маринки, унуци Баба Јаге, за коју можемо да кажемо да тражи „своје место под сунцем“. Баба Јага је заштитница Капије између Овог и Оног света и на тој позицији треба да је наследи Маринка. Међутим, девојчица жели да живи свој живот и да буде што даље од света мртвих, па се усуђује да прекрши правила и наруши природни поредак, по цену да се суочи са последицама.

Књигу вам на читање срдачно препоручујемо и надамо се да ћете уживати у необичном свету Софи Андерсон.

 


Препорука књиге за младе


 

Назив: Бесмртно срце
Аутор: Питер Банзл
Издавач: Београд: Прополис Букс, 2019.

 

Једна дирљива књига и младе „Бесмртно срце“ првенац је Питера Банзла из Лондона, на коју има разлога да буде поносан. Роман је освојио неколико књижевних награда и нашао се у ужем избору за неколико других књижевних награда. Осим књижевношћу, Банзел се бави и аниматорским радом (за који је добио награду БАФТА), а ради и у филмским остварењима.

О чему нас учи „Бесмртно срце“? Радња романа смештена је у викторијанску Енглеску крајем 19. века, али теме којима се бави аутор су универзалне за свако време и нимало досадне. Главна јунакиња је девојчица Лили, коју живот никада „није мазио“ и сусрела се много пута са смрћу и бројним животним проблемима. Роман прати њену пустоловину у борби за живот, али се појављује и један хорор-мотив – отац јој је нестао, а њу прогањају људи сребрних очију. Срећом, Лили има и одане пријатеље – часовничаревог сина Роберта и механичког лисца Малкина, уз помоћ којих ће решити своје проблеме.

Књига је добила многобројне позитивне критике, освојила срца читалаца широм света, а верујемо и да ће се свидети српској омладини.

Захваљујемо се издавачкој кући Прополис Букс на поклоњеним књигама и дивној сарадњи!

мср Дајана Лазаревић

 


ПРЕПОРУКА  КЊИГА  ЗА  ОДРАСЛЕ


 

 

Наслов: „Моравска ноћ“
Аутор: Петер Хандке

 

Многи књижевни критичари сматрају да је „Моравска ноћ“ најбоље дело нобеловца Петера Хандкеа, „величанствени аутобиографски роман који дефинише улогу писца“.

Ова необична аутобиографска повест, коју је на српски језик превео Жарко Радаковић, везана је за наше крајеве, и то не само насловом. Писац који је наводно напустио списатељски посао исповеда се на броду „Моравска ноћ“ седморици пријатеља.

Породин, централна Србија, нешто пре поноћи. Седам особа приближава се обали реке на којој је усидрен брод Моравска ноћ. У свој плутајући дом позвао их је писац који је одлучио да се повуче са књижевне сцене. Седморица пријатеља не знају зашто су позвани тако изненада: неке је пробудио телефон, неке куцање гласника на врата или каменчић бачен на прозор. Још веће изненађење чека их на броду, где их овај озлоглашени женомрзац дочекује у друштву једне жене. Ко је та жена? Његова љубавница? Проститутка? Или можда асистенткиња? Питања навиру, али писац не жели још ништа да говори, читава ноћ је пред њим. Дуга ноћ у којој ће причати о свом „кружном путовању“ од Балкана до Шпаније, Немачке и Аустрије, о путу који је превалио у потрази за сопственим коренима, али и бежећи од жене која га прогони да би му дошла главе. А можда је то баш ова жена која заједно с њима дочекује свитање?

Моћна, живописна, исповедна, али истовремено и сатирична, „Моравска ноћ“ истражује свест и сећања писца на заласку каријере, идући трагом његових страхова, бесова и задовољстава, који су неодвојиви од скорије историје средње Европе.

Хандкеов роман „Моравска ноћ“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

 

Наслов: „Пупак света“
Аутор: Венко Андоновски

 

Слојевит филозофски роман „Пупак света“ награђиваног писца Венка Андоновског савремени је класик македонске књижевности, очаравајућа прича о љубави, о божјем поретку и страсти према откривању мистерија, о убиственој зависти и о сукобу појединца и масе опијене идеологијом. Само у Македонији имао је четрнаест издања, овенчан је великим бројем признања, између осталих и наградама „Балканика“ за најбољи балкански роман, „Стале Попов“ за најбоље прозно дело по избору Удружења писаца Македоније, и наградом „Југра“ у Русији за најбољи роман словенске књижевности преведен на руски језик.

Роман се састоји из два дела. Први је написан псеудоархаичним језиком, одиграва се у ИX веку и представља филозофски криминалистички роман у једном манастиру. У наредном делу пратимо љубавну причу која се збива у Југославији у другој половини XX века, која пресликава структуру догађаја из првог дела и која преиспитује наша сазнања о духу времена и његовој реинкарнацији.

Према речима аутора, „роман је намењен свима онима који живе пуним плућима, али осећају да су нешто важно заборавили, којима се чини да су угрожени, јер не знају које су им боје или зачини омиљени, јер не знају рођендане драгих особа, јер се не сећају да су већ некада постојали и да се будућност већ много пута догодила, нити примећују, обузети великим идеологијама и каријерама како време убрзава а они старе (без Бога), све док једнога дана не осете жељу да побегну и да се уклоне од света. Тада им преостаје да затраже азил или у манастиру, или у циркусу (као и главним јунацима овог романа, Константину Филозофу и Јану Лудвику), јер су то једина места где данас не владају завист и злоба, већ прослава Бога, живота и индивидуалности. Где постоји оријентација: центар и периферија, пупак света и остатак света“.

Роман „Пупак света“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

 

Наслов: „Београд кроз кључаонице 100 кућа“
Аутор: Ненад Новак Стефановић

 

Аутор бестселера „Водич кроз љубавну историју Београда“ Ненад Новак Стефановић доноси нам несвакидашњу историју главног града „Београд кроз кључаонице 100 кућа“.

Да ли знате где се налазио први српски кабаре, како је живео београдски краљ чоколаде Шонда, шта се крије испод темеља Бигза, где су живели Мокрањац, Арчибалд Рајс и Коча Поповић или како је Дом синдиката постао дом банкара?

Водећи се принципом „једна кућа – једна прича“, Ненад Новак Стефановић нас води у незаборавно разгледање српске престонице. Кроз историју сто београдских здања аутор даје панораму града на ушћу двеју река, раскрсници Истока и Запада. У овом јединственом водичу сазнаћете малопознате чињенице о грађевинама поред којих свакодневно пролазите као и бројне куриозитете који ће оплеменити ваш поглед на град. Шетња кроз Београд постаће вам незаборавно искуство.

„Београд кроз кључаонице 100 кућа“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

One Comment

  1. Pingback: Dečji kulturni centar u Takovskoj preporučuje knjige mesec februar - Propolisbooks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *