Препорука књига за читање у фебруару 2019.


Препорука књиге за децу


 

Аутор: Милан Бјекић
Наслов: Гусари и златно јаје
Издравач: Београд: Мала Лагуна, 2018.

Ова књига ће измамити осмех на лице сваком свом читаоцу – и малишанима и њиховим родитељима. Уз оригиналну гусарску причу Милана Бјекића написану у драмској форми и илустрације Михаила Гачића, сигурно ћете уживати уз књигу „Гусари и златно јаје“. Књигу је објавила „Мала Лагуна“ у 2018. години.

Главни актери су гусарке и гусари, вечита борба између девојчица и дечака, која се наставља истим (ако не и јачим интензитетом) када одрасту. Ангелина, Минка, Марела, Сара, Калиста и Анка Капетанка су женски тим, којем се и супротставља и допуњује са мушким тимом: гусарима Јанком, Станком, Бранком, куваром и Капетаном Риђобрадим. Радна се одиграва на рекама Дунаву и Сави, на којима и почива град Београд, а циљ је пронаћи Златно јаје и освојити руку прелепе истамбулске принцезе Шехерезаде.

Ово је топла прича за децу, која нас води у потрагу за правом љубављу и даје нам могућност да се упустимо у лов на Орден части првог реда, заједно са нашим јунацима. Због једноставне форме препоручујемо је и учитељима и наставницима српског језика, који планирају дечије представе.
 


Препорука књиге за младе


 

Аутор: Милош Петковић и Аца Селтик
Наслов: Уснули змајеви
Издравач: Београд: Лагуна, 2018.

Ако волите да се препустите неким древним, загонетним временима, када су виле, шумњаци, патуљци и кентаури ходали шумама, ово је права књига за Вас! Као узбудљива епска авантура о изабраним херојима и словенским божанствима, овај роман је погодан за тинејџерски узраст, али и све оне, који воле овај жанр. Говоримо о књизи „Уснули змајеви“, коју су написали Милош Петковић и Аца Селтик, а привлачне илустрације пуне детаља дело су руку уметника Игора Крстића. Издавач романа је Лагуна.

Авантура почиње када зли Црнбог у подземном Коренсвету призове страшног Мракобеса, да би потчинио људе на површини – Земсвет. Да би наш Земсвет био спашен, окупљају се Изабрани на планини Ртањ, разрађују план дејства и упућују се у светилишта Перуна Громовника, Мокоше, Дајбога и других словенских богова. У борби са Коренсветом (подземним светом) Изабране ће чувати духови предака.
 


Препорука књиге за одрасле


 

Аутор: Драгослав Михаиловић
Наслов: Преживљавање
Издравач: Београд: Лагуна, 2019.

Романа „Кад су цветале тикве“ Драгослава Михаиловића сви се сећамо као обавезне лектире у средњој школи. Пратили смо живот из угла приповедача – београдског боксера Љубе Шампиона и упознавали се са догађајима и друштваним приликама 40-их и 50-их година 20. века. Од истог аутора имамо још једно сјајно дело, које је награђено Виталовом наградом за роман године 2018. – у питању је збирка приповедака „Преживљавање“. Имамо прилику да је читамо у издању Лагуне у 2019. години.

У овој књизи Михаиловић нам илуструје свет рата и послератног периода у првој половини 20. века. Јунаци су у сталном сукобу са својим временом, а тежња ових приповедака је да се исприча неиспричано из поменутог периода српске историје.

Осим збирке „Преживљавање“, препоручујемо да потражите и Сабрана дела Драгослава Михаиловића, која се састоје из 12 врхунских романа овог аутора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *