Препорука књига за јануар 2020.


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ


 

Назив: Занимљиви буквар“

Аутор: Бојан Љубеновић

 

Куцнуо је час да наша деца науче да пишу и читају са осмехом на лицу! Будући школарци, али и они који су већ направили прве школске кораке, писање и читање ћирилице уз „Занимљиви буквар“ Бојана Љубеновића савладаће лако и уз забаву. У томе ће им помоћи шаљиве песмице и афоризми аутора, али и симпатичне илустрације Тоше Борковића.

Књига се састоји из два дела – буквара који ће малишанима на једноставан и занимљив начин помоћи да науче штампана и писана слова ћирилице, и јединствене историјске читанке која доноси основне појмове о Србији и њеним великим и значајним људима.

„Занимљиви буквар“ је такође идеалан поклон за све оне малишане који живе у иностранству и не познају ћирилично писмо. Уз нова слова научиће и много о земљи из које су потекли, али ће се и насмејати забавним афоризмима попут овог који иде уз слово Б: „Бака нам спрема најлепша јела. Она је наш телохранитељ.“

„Занимљиви буквар“ Бојана Љубеновића можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

Назив: „Загонетна потрага“

Аутор: Урош Петровић

 

Књиге Уроша Петровића су годинама међу најчитанијим насловима књижевности за децу и младе. Оне померају границе у савременој српској литератури. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор заштитни су знак овог аутора, чије су књиге овенчане бројним наградама.

Нови Урошев роман у загонеткама – „Загонетна потрага“ служи мисији да млади читаоци до открића долазе самостално, а посебно да током тог пута постану боља верзија себе.

Књигу „Загонетна потрага“ красе и прелепе илустрације Александра Золотића.

Замисли да ти упис у најчуднију, најзанимљивију школу на свету зависи од тога да ли ћеш решити следећу загонетку:

 

 

Оно што се овде

 

кô одговор тражи,

 

страшна, стара жена

 

држи у гаражи.

 

Како ти иде? Превише лако? Ма хајде, то је тек прва! Е па, у књизи коју држиш у руци налази се још тридесетак оваквих загонетних препрека, утканих у откачени роман у загонеткама, са чудесним илустрацијама. (Решења, која се налазе на крају књиге могу се читати само у огледалу.)

Придружи се Лантану и другим малишанима у вратоломној и главоломној трци за место у Дому за домишљату децу „Луди Шеширџија, Мартовски Зека и пајац Алфред Кикли“!

Да ли би теби успело да се упишеш? Постоји само један начин да то провериш. Знаш који. Потрага почиње.

Књигу „Загонетна потрага“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

Назив: „Последња прилика“,

Аутор: Фредрик Бакман

 

По коју цену бисте искористили прилику да исправите све грешке у животу? Ово је питање којим се бави Фредрик Бакман у новој књизи „Последња прилика“.

„Последња прилика“ је дубока и дирљива прича која се догађа уочи Божића. Говори нам о испреплетеним судбинама храбре девојчице која се бори за свој живот и човека који је изградио глобално пословно царство, али је успут изгубио своју породицу.

Својим препознатљивим хумором, саосећајношћу и шармом Бакман нас подсећа да је живот дар, и да је најважније како тај дар делимо с онима које волимо.

Нову књигу бестселер аутора Фредрика Бакмана „Последња прилика“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

Назив: „Дневник друге зиме“

Аутор: Срђан Ваљаревић

 

За књигу „Дневник друге зиме“ култни аутор средње генерације у Србији Срђан Ваљаревић добио је награду „Биљана Јовановић“ за 2006. годину.

Меланхолични јунак овог романа је усамљеник који води дневник о свом лутању Београдом док се опоравља после тешке болести. Опоравља се од својеврсне одузетости ногу до које је довео његов алкохолизам; заправо, може се рећи да изнова учи да хода. У ширем смислу: и да мисли, да осећа, да живи. Ваљаревић као прозни писац можда је и најјачи баш у својству уличног ходача-приповедача. Неоптерећен баластом стилских и реторичких фигура, он описује и промишља свакодневне призоре града током зимских месеци 2004/2005. године и тако исцртава истовремено топографију сопствене душе и упечатљиву слику свога времена.

„Дневник друге зиме“ је заправо дневник борбе за живот, за нови почетак; након разорног свакодневног уништавања алкохолом, које га је довело до тешке болести и инвалидских колица, аутор не описује само како поново учи да хода него и како га је болест променила.

„Дневник друге зиме“ Срђана Ваљаревића можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram