Препорука књига за јун

О књизи „Чудесно путовање“ Златка Васића

 

cudesno_putovanje_vvУ издању Креативног центра изашла је књига за децу и омладину „Чудесно путовање“ (2017), чији је аутор песник, романсијер и приповедач Златко Васић (рођ. 1973. у Апатину). Аутор је и две збирке песама: „Ужаснути бор“ и „Вечера са женом која губи моје ствари“ и романа „Војска облака и соли“ (2017).

Добитник је неколико књижевних награда, а 2012. године је добио награду Радија Београда, за најбољу причу. Пре те награде је писао текстове за дечију емисију „Веселица“, коју је водила његова супруга Мара Вуковић, а након награде је неколико година писао приче за Јутарњи програм Радија Београда.

Прва промоција његовог романа за децу и младе „Чудесно путовање“ одржана је у Културном центру у Апатину у септембру 2017. године, а једна од промоција је одржана и у Библиотеци Дечијег културног центра Београд 21. маја 2018. године. Разговор са књижевником је водила сарадница ДКЦБ Јасмина Атанацковић Гајић.

„Чудесно путовање“ је роман, који је настао из односа родитељ – дете, па читаоце облива породичним тоном и осећајем топлине. Аутор каже, како је роман настао из прича о три прасета Мићи, Тићи и Кићи, о којима је сваке вечери причао своме сину Страхињи. А онда, када је Страхиња „пружио ноге преко ивице кревета у свет“, његов отац је решио да исприча још једну причу, коју ће посветити и сину и свима онима који верују „у чудеса скривена иза седам мора и седам гора.“

 Путић је наиван, радознао, спреман да упозна свет. Он је симбол детета, које хрли у одрастање, иако подсвесно зна да би у неком тренутку могао да зажали због тога. Он слуша чавке на дрвету о тајанственом свету, океанима и планинама, и решен је да оде из родног дворишта и упозна тај свет путовањима.

„Сва чудеса дивног света

Кроз тарабу стару вире.

Да доживиш авантуру,

Мораш пратити лептире.“

Путић на свом путовању упознаје многе личности: Речног цара (рибара, којем постаје и шегрт), Шумску стазу (са којом се на крају ожени и изроди пуно путељака и стазица), Јавора, Бора и Кестена (друмски разбојници), Јесењи Мост (који те пусти на другу страну, ако га почешеш), Страшило (које живи унутар ветрењаче), Господина Мраза (који зимом окује земљу), Медведе (рудари, због којих и Путић постане рудар), Звездана Соба (попут светла на крају тунела) и Трапаву роду (која га саветује да пронађе себи дом). Приче су подељене у 4 циклуса, по годишњим добима. Са сваким новим сусретом, имамо утисак да Путић одраста и постаје зрелији.

Како се прича завршава? Чавке кажу да има неколико верзија: повратак Путића у родно двориште или одлазак на море, а можда и даље живи у Добром Дому (колиби, у којој живи Шумска стаза). Једно је сигурно – упознао је свет и стекао много искуства и пријатеља. Својим потомцима је пренео своја знања. И срећан је, то је сигурно, јер је пратио своје срце, које му је рекло где ће пронаћи свој дом. Лутајући по свету пронашао је љубав, а толико је и другима даривао.

„Јер љубав је авантура

Којој тежи срце свако.

Зато трагај, лутај, сневај,

Када волиш, све је лако.“

 

Свим младим читаоцима препоручујемо „Чудесно путовање“ као једну топлу, породичну причу, која ће вас опчинити једноставношћу и топлином.

мр Дајана Лазаревић

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *