Препорука књигa за децембар 2018.

Препорука књигa за одрасле

 

„Човек не стари равномерно уз часовник него понекад за три дана више но за годину.“

Милорад Павић

 

Велики српски писац Милорад Павић је говорио: „За моје књиге било би боље да им је аутор неки Турчин или Немац“. Исто то се помиње за савременог српског књижевника Горана Петровића, а немачки недељник „Sonntags Zeitung“ јасно и недвосмислено пише: „Да Горан Петровић није Србин, већ Јужноамериканац, одавно бисмо га славили као Гарсију Маркеса“.

Петровићева књига „Ситничарница Код срећне руке“ добила је Нинову награду, Виталову награду и Награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу. Прво издање је било 2000. у издавачкој кући Лагуна, а друго 2018. године у истој издавачкој кући. Говоримо о вишеструко награђиваном аутору, чији су романи и приче објављени у преко 100 издања, а од тога је половина у преводу на: француски, руски, шпански, немачки, италијански, бугарски, словеначки, пољски, украјински, македонски, енглески, мађарски, чешки, словачки, белоруски, грчки, коландски и персијски језик.

„Ситничарница Код срећне руке“ је изузетни роман у којем, чини се, упорно се анализирају људске нарави, врлине и слабости и људске судбе кроз њих. Ликови нису ни сасвим добри, ни сасвим лоши, они су људи са врлинама и манама, савршено профилисани, који нас увуку у причу и тамо нас држе до краја. Ту је и хумор, понекад тежак и мрачан, али опет у својству преношења одређене поруке, која своје читаоце не оставља равнодушним.

Још једна књига, коју бисмо Вам препоручили за читање у децембру је „Велики јуриш“ Слободана Владушића, објављен у два издања у 2018. години, у издавачкој кући Лагуна. По оцени књижевника Владимира Кецмановића, Први светски рат и херојство његових учесника увелико се враћају у српску књижевност.

Књижевник Слободан Владушић је стипендиста фонда „Борислав Пекић“, а добитник је и Виталове награде и награде „Меша Селимовић“ за своја ранија дела.

Роман „Велики јуриш“ је попут филмског спектакла, са уверљивим догађајима и личностима, за које не можемо рећи да ли су историјске или су измишљене. Ликови воде две битке: битку са непријатељем и битку са самим собом. Обавијени су неким велом тајне, муче их кошмари, а сваког тренутка њихов живот може да се угаси и да нестану са земље. И буду заборављени.

Радња романа почиње 1916. године, када се поручник српске војске Милош Војновић опоравља на Крфу. Колико је то ратна прича, толико је и љубавна и криминалистичка и роман судбина. Он открива бол и тугу, али и неизрециво јунаштво и храброст српских војника, који су, недуго после свог подвига, скоро пали у заборав.

Ово је једна од оних књига, за које се често каже да би сваки човек, који искрено воли своју земљу и традицију, морао да је прочита.

МА Дајана Лазаревић

 

Препорука књиге за омладину

 

Свакодневно можемо да чујемо изразе попут: „Тим поступком, отворена је Пандорина кутија“ или „Подметнули су нам тројанског коња“. Да бисмо решили неки проблем, морамо да развежемо „Гордијев чвор“, а да бисмо дошли до звезда, морамо да пређемо „преко трња“. Тешко је чистити „Аугијеве штале“, а још теже су „танталске муке“! Међутим, како су настали ти изрази и шта они заиста значе? Одговоре ћемо пронаћи у књизи „Античке изреке“ Владете Јанковића, која је 2018. године изашла у издању Лагуне.

Ова књига је погодна за средњошколце, који уче латински језик и упознају античке културе, али и за све људе, који би желели да знају како су настали изрази које свакодневно користимо и зашто. Текстови су лаки за читање и разумљиви свима, без обзира на претходно предзнање о овој теми. Такође, књига је богата илустрацијама из античког времена, које садрже приказе грчких и римске уметности на вазама и посуђу, архитектуре, као и сликарству, које је касније настало у Европи по античким мотивима.

Осим израза грчког и римског порекла, ова књига нам нуди и објашњења израза, који реферишу на Библију: „Што писах – писах“, „Јудин пољубац“, „Вук у јагњећој кожи“ и др. И библијски изрази пропраћени су богатим илустрацијама.

Да нам култура не би била „Ахилова пета“, срдачно препоручујем за читање ову књигу, која ће нас научити новим стварима, повремено насмејати, а свакако учинити да „искористимо дан“!

МА Дајана Лазаревић

 

 

КЊИГА ЗА ДЕЦУ

 

Наслов: ПРИНЦЕЗИНА  МЕДАЉА
Аутор: Весна Алексић
Издавач: Креативни центар, 2018

Бајке су саставни део одрастања и зато вам препоручујемо савремену бајку Весне Алексић.  Књига ја награђена на Сајму књига за најбоље илистрације.

 У причи   нам представља једно краљевство и у њему принцезу Софију.То краљевство постоји  и принцеза Софија постоји,  која има своје бубе и проблеме.

Софија има само шест година али жели да има мобилни телефон као краљ и краљица, као њена дадиља Ана.  Кришом га узима од маме краљице, и у њему пронализи многе игрице у којима открива  забаву. Она има и друге могућности за игру   које постоје  у природи, има правог коњића о коме брине. Како Софија остварује своје жеље, како одраста и кога ћете упознати у причи санаћете читајући је!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *