Препорука књигa за одрасле

 

„Човек не стари равномерно уз часовник него понекад за три дана више но за годину.“

Милорад Павић

 

Велики српски писац Милорад Павић је говорио: „За моје књиге било би боље да им је аутор неки Турчин или Немац“. Исто то се помиње за савременог српског књижевника Горана Петровића, а немачки недељник „Sonntags Zeitung“ јасно и недвосмислено пише: „Да Горан Петровић није Србин, већ Јужноамериканац, одавно бисмо га славили као Гарсију Маркеса“.

Петровићева књига „Ситничарница Код срећне руке“ добила је Нинову награду, Виталову награду и Награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу. Прво издање је било 2000. у издавачкој кући Лагуна, а друго 2018. године у истој издавачкој кући. Говоримо о вишеструко награђиваном аутору, чији су романи и приче објављени у преко 100 издања, а од тога је половина у преводу на: француски, руски, шпански, немачки, италијански, бугарски, словеначки, пољски, украјински, македонски, енглески, мађарски, чешки, словачки, белоруски, грчки, коландски и персијски језик.

„Ситничарница Код срећне руке“ је изузетни роман у којем, чини се, упорно се анализирају људске нарави, врлине и слабости и људске судбе кроз њих. Ликови нису ни сасвим добри, ни сасвим лоши, они су људи са врлинама и манама, савршено профилисани, који нас увуку у причу и тамо нас држе до краја. Ту је и хумор, понекад тежак и мрачан, али опет у својству преношења одређене поруке, која своје читаоце не оставља равнодушним.

Још једна књига, коју бисмо Вам препоручили за читање у децембру је „Велики јуриш“ Слободана Владушића, објављен у два издања у 2018. години, у издавачкој кући Лагуна. По оцени књижевника Владимира Кецмановића, Први светски рат и херојство његових учесника увелико се враћају у српску књижевност.

Књижевник Слободан Владушић је стипендиста фонда „Борислав Пекић“, а добитник је и Виталове награде и награде „Меша Селимовић“ за своја ранија дела.

Роман „Велики јуриш“ је попут филмског спектакла, са уверљивим догађајима и личностима, за које не можемо рећи да ли су историјске или су измишљене. Ликови воде две битке: битку са непријатељем и битку са самим собом. Обавијени су неким велом тајне, муче их кошмари, а сваког тренутка њихов живот може да се угаси и да нестану са земље. И буду заборављени.

Радња романа почиње 1916. године, када се поручник српске војске Милош Војновић опоравља на Крфу. Колико је то ратна прича, толико је и љубавна и криминалистичка и роман судбина. Он открива бол и тугу, али и неизрециво јунаштво и храброст српских војника, који су, недуго после свог подвига, скоро пали у заборав.

Ово је једна од оних књига, за које се често каже да би сваки човек, који искрено воли своју земљу и традицију, морао да је прочита.

МА Дајана Лазаревић

 

Препорука књиге за омладину

 

Свакодневно можемо да чујемо изразе попут: „Тим поступком, отворена је Пандорина кутија“ или „Подметнули су нам тројанског коња“. Да бисмо решили неки проблем, морамо да развежемо „Гордијев чвор“, а да бисмо дошли до звезда, морамо да пређемо „преко трња“. Тешко је чистити „Аугијеве штале“, а још теже су „танталске муке“! Међутим, како су настали ти изрази и шта они заиста значе? Одговоре ћемо пронаћи у књизи „Античке изреке“ Владете Јанковића, која је 2018. године изашла у издању Лагуне.

Ова књига је погодна за средњошколце, који уче латински језик и упознају античке културе, али и за све људе, који би желели да знају како су настали изрази које свакодневно користимо и зашто. Текстови су лаки за читање и разумљиви свима, без обзира на претходно предзнање о овој теми. Такође, књига је богата илустрацијама из античког времена, које садрже приказе грчких и римске уметности на вазама и посуђу, архитектуре, као и сликарству, које је касније настало у Европи по античким мотивима.

Осим израза грчког и римског порекла, ова књига нам нуди и објашњења израза, који реферишу на Библију: „Што писах – писах“, „Јудин пољубац“, „Вук у јагњећој кожи“ и др. И библијски изрази пропраћени су богатим илустрацијама.

Да нам култура не би била „Ахилова пета“, срдачно препоручујем за читање ову књигу, која ће нас научити новим стварима, повремено насмејати, а свакако учинити да „искористимо дан“!

МА Дајана Лазаревић

 

 

КЊИГА ЗА ДЕЦУ

 

Наслов: ПРИНЦЕЗИНА  МЕДАЉА
Аутор: Весна Алексић
Издавач: Креативни центар, 2018

Бајке су саставни део одрастања и зато вам препоручујемо савремену бајку Весне Алексић.  Књига ја награђена на Сајму књига за најбоље илистрације.

 У причи   нам представља једно краљевство и у њему принцезу Софију.То краљевство постоји  и принцеза Софија постоји,  која има своје бубе и проблеме.

Софија има само шест година али жели да има мобилни телефон као краљ и краљица, као њена дадиља Ана.  Кришом га узима од маме краљице, и у њему пронализи многе игрице у којима открива  забаву. Она има и друге могућности за игру   које постоје  у природи, има правог коњића о коме брине. Како Софија остварује своје жеље, како одраста и кога ћете упознати у причи санаћете читајући је!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top