„Причам ти причу кроз слику“


„Причам ти причу кроз слику“

 

У  среду, 26. децембра у Библиотеци Дечјег културног центра Београд одржано је предавање уметника Драгана Лазаревића, познатог под надимком Де Лазарe о стрипу као врсти уметности. Публику су чинили заљубљеници у стрип и ученици Школе за дизајн и ученици Шесте београдске гимназије. На овом предавању представљена је Де Лазарова књига у стрипу „САТ“, чија је радња смештена у два времена – време Првог светког рата и наших дедова и садашње време, нас потомака, који негујемо сећање на ратне догађаје, који су се одиграли пре једног века. Ради се о времену, које је стало за многе српске породице, које су дале своје мушке главе у рату и време, које је заувек оставило ожиљке у њиховим срцима.

Де Лазаре је говорио о причању приче у кадровима, где белине на сликама представљају места, на којима читаоци стрипа размишљају о догађајима. Једна слика представља један кадар и слике се везују у целину, помоћу којих добијамо целовити увид у причу. Програм је водила ликовна уредница ДКЦБ Лидија Сеничар.

Стрип „САТ“ посвећен је сећању на пробој Солунског фронта и нашим јуначким дедовима. Управо је сценарио за стрип написао Де Лазаре, илустрације су дело уметника Вујадина Радовановића-Вује, а за богати колор заслужан је Раде Товладијац. Издавач стрипа је Издавачка кућа „Пчелица“ из Чачка, а дело је награђено Специјалном наградом на 63. Међународном београдском сајму књига за најбоље стрип-издање у 2018. години.

Овај стрип је прича о вези предака и потомака, прича о подвигу и јунаштву у рату, у којем је настрадала трећина становништва Србије. Ово је прича о рату, али и бескрајној љубави, која спаја генерације и чини да се осећамо поносним на нашу историју.

Срдачно препоручујемо на читање овај интересантан стрип, који је пронашао своје место у богатом фонду Библиотеке Дечјег културног центра.

МА Дајана Лазаревић

16 item(s)
Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *