Програм „Језичке ђаконије“ – предавање о дијалектима српског језика

Са програма „Језичке ђаконије“

Предавање о дијалектима српског језика

 

У склопу „Дана европске баштина 2018 – Уметност дељења“ у Малој сали Дечијег културног центра Београд 24. септембра, одржана је предавање о дијалектима српског језика, симпатичног програмског назива „Језичке ђаконије“. Предавање је држала МА Дајана Лазаревић, сарадница ДКЦБ. За идеју о радионици и њену организацију заслужна је Снежана Станковић, уредница културног програма ДКЦБ.

О „Данима европске баштине“

Манифестација „Дани европске баштине” у Београду део је велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије, којом се сваког септембра, по истим принципима и са истим симболима, представља наше наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура, традиције, обичаја.
„Дани европске баштине” у Београду се одржавају од 2002. године. Ове године, ова манифестација носи назив „Уметност дељења“. Важно је да напоменемо појам дељења, као појам „поделе оног најбољег што имамо“ нашим вршњацима, пријатељима, онима које познајемо или које не познајемо. То је, пре свега, подела знања, али и могућност да пружимо руку пријатељства и представимо оно на шта смо поносни.

О радионици о дијалектима

Предавању су присуствовали ученици 6. и 7. и 8. разреда ОШ „Војвода Путник“ Рипањ, ОШ „Јован Поповић“, ОШ „Стеван Дукић“ и ОШ „Владислав Рибникар“, предвођени својим наставницима српског језика.
Уз презантацију са општим информацијама и одломцима из књига, које показују особине дијалеката, ученици су обновили и проширили знање из граматике српског језика, коју су учили на редовној настави српског језика. После презентације уследили су кратки инсерти из српских филмова и позоришних представа, који осликавају дијалекатске говоре.

На тему и садржај презентације позитивно су реаговали и ученици и њихови наставници, те се надамо да ће се наставити успешна сарадња између ових школа и ДКЦБ. На радионици, деца су била охрабривана да говоре дијалектима свога краја, јер не постоји погрешан или неправилан дијалекат – све су то варијетети једног истог језика и народни говори, које треба неговати.

Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *