Програм 47. Међународног сусрета деце Европе “Радост Европе 2016”

Тема „Тесла – Чиста енергија“


Темом овогодишњег 47. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе 2016“ обележава се јубилеј-сто шездесет година од рођења Николе Тесле, познатог научника и проналазача у области физике, електротехнике и радиотехнике. Осим обележавања јубилеја идеја је да се код најмлађих популарише дело овог чувеног научника и изузетан допринос који је  дао свету науке. Обрађујући ову тему кроз различите програме и активности у оквиру манифестације деца се посредно упознају и са универзалним вредностима као што су посвећеност, визионарство, преданост и знање које се везују за име Николе Тесле.

 

20151002 Radost Evrope (18)Манифестација Радост Европе угостиће ове године децу из седамнаест европских земаља (Азербејџана, Белорусије, Босне и Херцеговине, Данске, Хрватске, Јерменије, Кипра, Македоније, Молдавије, Немачке, Норвешке, Румуније, Русије, Словеније, Словачке, Турске и Украјине) и специјални гости који ове године долазе из Кине. Укључујући и различите представнике Србије, више од шесто малишана директно ће учествовати у свим програмима манифестације. У реализацију манифестације укључиће се седамнаест основних школа са територије града Београда. Значајно је поменути и бројну групу волонтера, који сваке године значајно доприносе организацији.


 

 „Док чекамо госте’’

Интерактивна изложба „Тесла – Чиста енергија“


У оквиру традиционалног програма манифестације Радост Европе „Док чекамо госте“ осмишљена је интерактивна поставка „Тесла-чиста енергија“ за ученике београдских основних школе, а пре свега за децу-домаћине у име добре сарадње и значајног доприноса ових школа манифестацији.

 

Овај програм подразумева активно учешће београдских основаца, са идејом да се у простору институције културе кроз игру упознају са појмовима из области науке у везани са делом Николе Тесле, али и да се кроз различите уметничке и ликовне форме, које је осмислила мр Катарина Булајић Павловић, боље упознају са животом овог чувеног научника. Поставка је интерактивна и подразумева буђење дечје радозналости и спонтаност у усвајању нових знања.

 

Теслин живот и анегдоте из његовог детињства деци ће се дочарати кроз различите ликовне експонате, фотографије, манипулацију различитим реквизитима и сл. Уз помоћ Центра за промоцију науке осврнућемо се на најинтересантније изуме и сарадњу Тесле са научницима његовог времена. Ученици ће видети Теслин трансформатор и упознати се са радио технологијом и бежичним преносом енергије. Након едукативног дела, деца ће учествовати и у уметничким радионицама забавног карактера. Овај програм је бесплатан и одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Намењен је ученицима од трећег до петог разреда.

 


Карневал, свечано отварање (2.10.)


 

Карневал ће се ове године кретати од Трга републике до парка Калемегдан и почиње у 12.00 часова. Свечано отварање манифестације одржаће се на Савском шеталишту на Калемегдану у 12.30 часова. Поворку ће предводити Брасс оркестар јуниор из Музичког центра Панчево и Марко Илић, артиста. Децу ће на Калемегдану дочекати Хор ДКЦБ и Хор основне школе „Лаза Костић“, Дечја филхармонија, полазнице Балетског студија ДКЦБ,  Дечји ансамбл КУД „Талија“, Соколско друштво „Матица“ (трамболина, вратило и партер) и представници организације „Свибор“. Програм Свечаног отварање водиће Страхиња Радовановић, ученик XIII београдске гимназије и дугогодишњи члан студија ДКЦБ. Након обиласка парка Калемегдан учесници манифестације обићи ће Бео Зоо Врт.
У случају кише, отварање манифестације биће у 12.00 часова у Атријуму и Великој сали Дечјег културног центра Београд, Taковска 8.

Дружење настављамо у 18 часова, када је када ће се одржати Отварање изложбе и додела награда, XVIII МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА  „РАДОСТ ЕВРОПЕ“, које ће се одржати у Галерији, Атријуму и Малој сали ДКЦБ  Београд.

20151002 Radost Evrope (12)


Свечани пријем у председништву  и Спортски дан  (03.10.)


 

 

У 10.00 часова у Палати Србија учесници манифестације биће гости на пријему код председника Рапублике Србије, Томислава Николића и председнице Одбора манифестације Радост Европе. госпође Драгице Николић. Од 12.00 часова на спортским теренима на Ади Циганлији деца ће имати прилику да  учествују у  забавно-рекреативном програму, на спортским теренима за одбојку, кошарку и мали фудбал. Спортске активности за децу водиће Урош Суботић, спортски тренер и сарадник ДКЦБ.  Забавно-рекреативни програм водиће Марко Димитријевић.

 


Концерти „Сусрети пријатељства’’ (04.10.)


 

 

На Великој сцени ДКЦБ, одиграће се три концерта „Сусрети пријатељства“ са почетком у 11.00, 16.00 и 19.00 часова, где ће се поред десетоминутних наступа гостујућих група представити и деца са посебним потребама, победници такмичења Друштва дефектолога Србије ОШ „Миодраг Матић“, ОШ„Веселин Николић“ из Крушевца, ОШ„Антон Скала“ и Средња занатска школа. У концертима ће учествовати и Цркевно-играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша, победници такмичења хорова ФЕДЕХО Хор Шабачке гимназије, „Creative Dance“  из Врбаса и плесни студио „Креатива“ из Београда.

 


„Свечани сусрет деце Евопре“ у Сава центру  (05.10.)


 

 

Гала концерт манифестације „Радост Европе 2016“, под називом „Свечани сусрет деце Европе“, биће одржан 5. октобра у Сава центру  са почетком у 18 часова и директно ће се преносити на  Другом програму РТС-а.

 

Гледаоци ће имати прилику да уживају  у најразличитијим врстама сценских наступа деце из деветнаест земаља учесница, али и да на једном месту сагледају потпуно различите приступе у раду са децом од најтрадиционалнијих до савремених. Ове године Србију ће на „Свечаном концерту деце Европе“ у Сава центру представљати Балетски студио ДКЦБ уз подршку Спортског клуба „Ритам“ са кореографијом Елене Ковачевић и Драгане Станисављевић. Редитељка концерта је је Ђурђа Тешић, а ауторка анимација Марија Милановић Лазаревски. Водитељ програма биће Миња Субота.

Posted in Радост Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *