Промоција збирке песама Виктора Кажура у ДКЦБ


Промоција збирке песама Виктора Кажура у ДКЦБ

 

У среду, 24. октобра у Библиотеци Дечјег културног центра Београд одржана је промоција збирке песама за децу Виктора Кажура. Збирку је на српски језик превела сарадница ДКЦБ Дајана Лазаревић, а књига је изашла у издању КИЗ Центра 2018. године.

Ова промоција је део гостовања белоруске делегације на Сајму књига у Београду. Белоруску делегацију чине: уредник часописа „Њоман“ Алексеј Чарота (уједно и руководилац делегације), директор издавачке куће имена Јакуба Коласа – Игор Малањак, директорка издавачке куће „Народнаја асвета“ – Викторија Калистратова и учитељ и песник Виктор Кажуро.

На промоцији је гостовала цела делегација, а део догађај је уприличио и саветник Амбасадора Републике Белорусије – Михаил Кажуро.

Госте из Белорусије је испред Дечјег културног центра Београд дочекао директор Драган Марић. Гости су донели скоро стотину књига из своје отаџбине као поклон ДКЦБ и Сертификат, којим дају праба ДКЦБ на штампање и продукцију материјала, у циљу популарисања белоруске културе. Сертификат је потписао Министар културе и информисања Републике Белорусије – Александар Карљукевич.

Публику на промоцију чинили су ученици 3. разреда ОШ „Дринка Павловић“, коју је довела учитељица Бојана Тановић.  Испред Библиотеке ДКЦБ госте и публику је дочекала уредница културног програма ДКЦБ Снежана Станковић.

Програм су водили песник Виктор Кажуро и преводилац Дајана Лазаревић, који су анимирали децу рецитовањем и сценским покретом. Песник је говорио на белоруском језику, док је Дајана преводила на српски, додавала пошалице и исценирала ситуације, којима су младу публику држали непрекидно активном.

Ова интересантна промоција је спојила два народа и њихову децу, а засигурно то неће остати једина сарадња између ДКЦБ и белоруских културних организација. Како је сам песник Виктор Кажуро рекао – „Данас су се уједнила деца Белорусије и Србије. Јер сви смо ми деца исте земље и сви живимо испод истог неба. Заједно смо нераскидиво јединство и заједно можемо много тога. (…) Ја сам данас срећан, што имам вас, децу, као своје пријатеље. И искрено се надам да ћете од данас и ви мене страти својим пријатељем.“

Фотографије: Денис Лазаревић

18 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *