Промоција књиге „ГВОЗДЕНИ ПУК“ Дарка Николића

Промоција књиге „Гвоздени пук“ Дарка Николића

 

У оквиру циклуса програма „Култура памћења – херој и његово доба“ у ДКЦБ је организована промоција књиге „Гвоздени пук“ Дарка Николића, у петак 28. фебруара.

Програм је организовала уредница културно-образовних програма Снежана Станковић. У улози модератора промоције нашао се Зоран Стефановић, писац, издавач и међународни културни активиста. Аутор романа, новинар Дарко Николић, представио се публици са својим инзванредним делом и причом о дугом истраживачком раду. Као гост вечери представљена је српска традиционална певачица, педагог и преводилац Светлана Спајић.

Од модератора Зорана Стефановића присутни многобројни средњошколци су сазнали да је Први светски рат припреман 75 година, а да смо тога постали свесни много година касније. Имамо велике и храбре претке, о којима, нажалост, не знамо довољно и у медијима не можемо довољно да сазнамо о њима и стекнемо праву слику какви су били, у шта су веровали, какав је био њихов живот.

Дарко Николић је и познати спортски новинар. Слушајући на телевизији о Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“, схватио је колико мало знамо о својим колективним прецима. Уследило је двогодишњи процес истраживања, претраживање Војног архива, мемоара, интервјуа, дневника војника, периодике тог времена.

Аутор у овој књизи прича о подвизима Гвозденог пука који су почели 1912. године у Првом балканском рату, наставили се 1913. у Другом балканском рату, а посебну пажњу поклања периоду од 1914. до 1918. у Великом, односно Првом светском рату. Други пешадијски пук Моравске дивизије првог позива добио је почасни назив Гвоздени пук сасвим спонтано, од самих српских војника других пукова, због изузетне храбрости, чврстине и високог борбеног морала његових војника и официра. Због тога је постао најпознатији, најцењенији и најодликованији српски пук. Својим јунаштвом задивио је скоро све савезничке војске, па и њихове војсковође, владе и народе.

Књига “Гвоздени пук“ је настала захваљујући вишемесечном залагању око 200 дародаваца, који су прилагали колико су могли. Она се не продаје, већ је аутор поклања. Одштампана је у јуну 2017. а први тираж је био довољан да се нешто преко 700 примерака пошаље свим српским библиотекама, стотинак затворима, а остатак добротворима. У току је прикупљање средстава за штампање новог тиража који аутор жели да поклони свим школским библиотекама у Србији.

На крају вечери, млада публика је имала прилике да чује изузетни глас уметнице Светлане Спајић, која пева широм света и осваја српском традиционалном песмом. Њено учешће у промоцији књиге „Гвоздени пук“ оставило је посебан печат, а од учетнице смо сазнали да су наши преци веома волели песму и кроз њу су се веселили, туговали, сакупљали снагу у себи и храбрили једни друге.

На промоцији није откривено ништа од садржаја књиге – ни ко су главни ликови, ни ко је шпијун, оперативац, ни које се жене-борци појављују. Све остаје на читаоцима – да узму књигу и постану и сами део „Гвозденог пука“, својим умом и срцем и поделе храбрости и муке славних херојских предака. Сигурни смо, да свако ко узме ову књигу у руке, неће моћи да остане равнодушан пред њом.

За више информација о самој књизи и аутору посетите званични сајт „Гвоздени пук“: http://gvozdenipuk.rs/

 

15 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *