Промоција књиге „Лутања баштенских патуљака“ Гордане Малетић


Промоција књиге „Лутања баштенских патуљака“ Гордане Малетић

 

У четвртак, 12. децембра у Библиотеци ДКЦБ представљена је књига Гордане Малетић „Лутања баштенских патуљака“. Ученици ОШ „Владислав Рибникар“ имали су прилику да чују нешто више о радњи књиге од саме ауторке Малетић, а уводну реч и разговор са ауторком водила је Јасмина Атанацковић Гајић. Након њих деци се представила Јелена Драгојловић из Креативног центра, која је објаснила како настаје једна књига за децу и шта је посао аутора, илустратора, издавача и штампара, и како књига долази до свог читаоца.

О чему се ради у роману? Девојчица Мила и њена мама су купиле једног баштенског патуљка за башту испод њиховог прозора. После неколико дана патуљак је нестао, а онда Мила креће у потрагу за њим, уз помоћ куце Жижи.

Патуљци имају свој живот, живе у башти и испод ње, а и чести су становници омиљених дечјих бајки. У роману откривамо имена патуљака (Цветко, Дубравко, Тихомир), сазнајемо шта је звездани анис и како се помоћу те траве патуљци брзо крећу. По анализи романа Јасмине Гајић сазнајемо и да ова прича обилује поучним стварима за децу – називе биљака и њихова својства, попут расковника.

Ауторка Гордана Малетић је добро позната ауторка књига за децу, добитница многих престижних књижевних награда и члан Удружења књижевника Србије и Матице српске. Превођена је на многе светске језике.

Срдачно препоручујемо ову топлу и узбудљиву причу деци и младима, и свима, који воле књижевност за младе.

Дајана Лазаревић

7 item(s)

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *