Промоција књиге „GRUBB Stories 4”


Промоција књиге „GRUBB Stories 4”

 

ГРУББ фондација (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) и Дечји културни центар Београд су почаствовани да вас позову на промоцију књиге “GRUBB Stories 4” која ће се одржати у четвртак, 14. новембра 2019. године, у ДКЦБ са почетком у 11:00 часова у сали „Донка Шпичек“, Улица Таковска 8.

Од 12 милиона Рома, колико се процењује да живи у Европи, око 50% су деца испод 18 година. “GRUBB Stories 4” је пионирски подухват ГРУББ-а и резултат је радионица креативног писања које већ низ година организујемо за ромску децу која долазе у наше центре. У овој књизи наши писци истражују просторе у којима се срећу стварност и фантазија. Преплићу фикцију, мистерију, снове и надања и стварају надахнуте приче које их измештају из живота у махали, а истовремено изражавају жељу да сачувају традиционални ромски начин живота. Књига је преведена на енглески, француски и немачки у блиској сарадњи са вршњацима других националности, ученицима Десете београдске гимназије “Михајло Пупин”, Треће београдске гимназије и Немачке школе у Београду. У оквиру радионица које је водила принцеза Јелисавета Карађорђевић настали су занимљиви радови који илуструју ову књигу.

Промоција књиге биће употпуњена музичко-плесним програмом. Овом приликом, све генерације ГРУББ фондације изводе најпопуларније нумере из ГРУББ мјузикла, али и нове, настале на радионицама у ГРУББ центрима у Београду и Нишу, инспирисане реалном, свакодневном борбом против предрасуда, али и првим љубавима и пријатељствима. Учесници, млади Роми, који су уједно и композитори и писци, са пуно љубави, ентузијазма и шарма, представљају своју музику и плес, јединствену комбинацију модерних урбаних битова и вековима старе традиционалне ромске музике. ГРУББ мјузикл су креирали млади Роми и међународно признати уметници. Ова необична екипа предвођена је светски познатим редитељем Сержом Денонкуром. Наступајући у Канади, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Француској и Холандији, мјузикл је доживео велики међународни успех.

ГРУББ фондација у својим центрима у Београду и Нишу, више од 10 година подстиче редовно школовање око 500 деце млађе од 18 година, кроз едукативне и уметничке програме. ГРУББ је лауреат престижне награде Европске комисије, додељене у Бриселу, за најбољи пројекат у Србији који подстиче инклузију Рома. Већ пету годину за редом Министарство културе и информисања Србије подржава ГРУББ пројекте.

Овом догађају, који ће бити место сусрета различитих култура, присуствоваће и ђаци из интернационалних школа са којима ГРУББ сарађује, али и осталих београдских основних и средњих школа заједно са децом мигрантима који сада крче пут друштвеној интеграцији. ГРУББ оснажује младе Роме да буду поносни на своје порекло и културно наслеђе, и ово ће бити прилика да својим вршњацима покажу како уметност има снагу да руши клишее и предрасуде.

Posted in Најаве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *