Путујућа изложба о добрим људима – отварање изложбе

Путујућа изложба о добрим људима – отварање изложбе

 

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у среду 29. јануара у Дечјем културном центру, у сарадњи са Јеврејском општином Београд и Јеврејском општином Земун отворена је Путујућа изложба о добрим људима аутора Милана и Ненада Фогела. Изложба је посвећена лјудима који су свесно излагали своје, али и животе својих породица, како би спашавали њима често непознате лјуде јеврејског порекла.

Чланови Српско-јеврејског певачког друштва Браћа Барух, отворили су изложбу извођењем химне Србије и Израела. Присутнима се испред Јеврејске општине Београд обратио господин Аврам Израел. Господин Израел је подсетио да се у већини школа у Србији Холокауст спомиње само у поводу Међународног дана сећања на жртве Холокауста, и да је веома важно да се млади и деца образују о Холокаусту. Он је такође нагласио да је обавеза и дужност Јеврејске заједнице да грађанима Србије стално одаје признање због њихове храбрости исказане у спашавању Јевреја током Другог светског рата. Он је рекао да Србија треба да се поноси са својих 139 Праведника међу народима, који су ово признање добили од државе Израел. Навео је да је Србија једина европска држава која је донела Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих наследника.

Госпођа Лидија Сеничар из Дечјег култуног центра захвалила се Јеврејској општини Београд и Јеврејској општини Земун на сарадњи. Она је указала на потребу да се деци приближи тема Холокауста, али на њима пријемчив начин, што је могуће кроз причу коју носи Путујућа изложба о добрим људима. Кроз причу о људима који су храбро спашавали Јевреје током Холакуста, а који се деци могу приближити као витезови тог доба, деца се могу образовати о Холокаусту и његовим последицама.

Ненад Фогел, један од аутора изложбе говорио је о томе како се родила идеја за ову изложбу, о истраживањима која су спроведена у циљу прикупљања података и сведочења о Праведницима међу народима, као и о значају изложбе у очувању сећања, како на страхоте Холокауста, тако и на добре људе који су храбро помагали Јеврејима, свесно излажући своје, али и животе својих породица.

Владанка Цветковић, чланица Јеврејске општине Београд представила је своју нову књигу Број 50250 посвећену 75-ој годишњици ослобађања логора Аушвиц. Књига песама Број 50250, како каже ауторка, настала је на основу прича и сведочења њене мајке која је једна од малобројних која је преживела логор Аушвиц.
Посетиоци ће моћи да погледају изложбу у Галерији Дечјег културног центра Београд, Таковска 8 до 17. фебруара 2020. године.

 

8 item(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram