Путујућа изложба о добрим људима


СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА О ДОБРИМ ЉУДИМА

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста Јеврејске општине Београд и Земун постављају 29. јануара 2020. године у Дечјем културном центру Београд „Путујућу изложбу о добрим људима“ аутора Милана и Ненада Фогела. Отварање изложбе биће у 18 часова.

Изложба је посвећена људима који су свесно излагали своје, али и животе својих породица, како би спасавали њима често непознате људе јеврејског порекла. Тим људима се држава Израел одужује додељујући им највеће признање: Медаљу праведника међу народима.

„У већини школа у Србији Холокауст се спомиње само поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста. Негирање Холокауста, умањивање броја жртава, величање колаборациониста, намеће нама као етничкој и верској заједници потребу да урадимо све што је у нашој моћи да пружимо праве информације о броју страдалих и улози окупатора и њихових сарадника у истребљењу Јевреја током Другог светског рата. Обавеза и дужност Јеврејске заједнице је да грађанима Србије стално одајемо признање због њихове храбрости исказане у спасавању Јевреја током Другог светског рата. Србија мора да се поноси са својих 139 Праведника међу народима и да их увек и у свакој прилици спомиње, подиже им споменике, додељује називе улица, тргова и институција. Само тако ће држава Србији исказати да поштује најхрабрије међу својим грађанима – Праведнике међу народима” – истичу организатори ове изложбе, која ће трајати до 17. фебруара у Галерији ДКЦБ, Таковска 8.

 

 

Posted in Галеријски програм, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *