Радослав Граић – наш „Чика Граја“  – добитник је златне медаље за заслуге поводом Дана државности Републике Србије

проф. мр Драган Марић, директор ДКЦБ, и Радослав Граић


РАДОСЛАВ ГРАИЋ – НАШ „ЧИКА ГРАЈА“  – ДОБИТНИК ЈЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА ЗАСЛУГЕ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Поводом 15. фебруара –  Дана државности Републике Србије, председник Републике Србије  Александар Вучић ће доделити ордене и медаље за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности. Међу добитницима златне медаље за заслуге за 2020. годину је Радослав Граић – певач, композитор и бивши музички уредник Телевизије Београд.

Чика Граја се уметничким радом бави преко 60 година. Током 1960. је почео да компонује. Већ следеће године су у такмичарској конкуренцији фестивала Београдско пролеће биле двије његове композиције, а песма „Анђелина“ коју је извео са Ђорђом Марјановићем је освојила прво место. Исте године, Граић је завршио Музичку академију и понуђено му је да наступа у опери. И поред неколико успешних проба, одлучио је да се бави забавном музиком.

Поново је наступао на фестивалима у Опатији 1961, потом у Загребу 1964. и 1967. и на Београдском пролећу у периоду од 1961. до 1968. године. На београдском фестивалу је 1962. његова композиција под називом „Стјуардеса“, коју је пјевао са Ђорђом Марјановићем, освојила прво место. Следеће године је композиција „Пролећни цвет“, коју је извео са Арсеном Дедићем, освојила треће место. Његове композиције су и у наредном периоду извођене на великом броју других фестивала у земљи и освојио је више награда.

Запослио се као уредник музичке редакције Телевизије Београд 1968. и те године је прекинуо певачку каријеру, мада се и даље бавио компоновањем. Компоновао је музику за забавне и народне песме, дечје песме, телевизијске емисије и серије, позориште итд. Уређивао је неколико успешних музичких емисија, а више телевизија са простора бивше Југославије је емитовало емисије посвећене његовом стваралаштву.

Радослав Граић је вишедеценијски сарадник Дечјег културног центра Београд и некадашњег Дома пионира. Аутор је великог броја дечјих песама које су постале део културе одрастања и образовања генерација. Сарадник је фестивала Дечје београдско пролеће од његове обнове 2016. године, а прошле јесени је Дечји културни центар Београд имао част да организује и промоцију троструког компакт диска са његовим композицијама, у издању ПГП РТС-а.

Драги Чика Грајо, честитамо од срца!

 

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *