Саопштење за медије – ликовни изазов ,,Црте и боје нека кажу своје”

ЛИКОВНИ ИЗАЗОВ

ЦРТЕ И БОЈЕ НЕКА КАЖУ СВОЈЕ

мај – август 2020

 

Након креативне акције „Нема фрке за унуке” у којој су деца и млади својим стваралаштвом давала подршку бакама и декама са којима нису могли да се виђају током ванредног стања због пандемије изазаване корона вирусом, Дечји културни центар Београд je осмислио нову уметничку  акцију – ликовни изазов под именом „Црте и боје нека кажу своје“. Жеља Дечјег културног центра Београд је да настави да активира децу и младе како би дане који су пред њима испунили инспиративним и креативним играма.

Ликовни изазов „Црте и боје нека кажу своје“ почиње 11. маја и трајаће до краја августа. Намењен је деци и младима узраста од 5 до 18 година из Србије и из дијаспоре. Сваке недеље на сајту www.dkcb.rs и фејсбук страници Дечјег културног центра Београд моћи ће да се пронађе један ликовни задатак са упутствима које треба да следити. На конкурс је потребно послати  фотографије највише два рада и податке (име и презиме; узраст; контакт (мејл, телефон, адреса, град), назив рада). Фотографије ликовних радова треба послати на мејл crteiboje@gmail.com а оригиналне ликовне радове сачувати јер ће након завршетка конкурса најуспешнија дела бити изложена у Галерији Дечјег културног центра Београд, Таковска 8.

Ликовни изазов почиње цртежом, тако да је у основи овонедељног изазова ЛИНИЈА. „Ове недеље вас не ограничавамо темом, већ почните од тачке, затим ређајте тачку до тачке, заплешите линијом по папиру, притисните, попустите… нека линија буде танка, дебела, испрекидана, непрекидна, мирна, цик-цак, спирална… Осетите какве све могућности пружа  оловка. Није важно да ли ћете нацртати птицу, биљку, ћилим, портрет… важно је како цртате, а не шта ћете нацртати. Успех ваших цртежа зависи од способности да оставите што више различитих трагова на папиру. Једноставном графитном оловком може се нацртати изненађујуће велики број трагова, зато обратите пажњу на притисак, смер, брзину кретања оловке по папиру. Трагове представите различитим линијама, тоновима и структуром. Уживајте у игри стварања и опробајте се у новим вештинама и сазнањима!” – истакла је сликарка мр Катарина Булајић Павловић из Атељеа за ликовну уметност Дечјег културног центра Београд.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *