Saopštenje za medije 

SVESRPSKI DEČJI SABOR

23-28. maj 2019.

 

Ohrabreni uspesima već tradicionalne manifestacije „Radost Evrope”, koja je dobila prestižni međunarodni sertifikat za promociju evropskih vrednosti „Festival za Evropu – Evropa za festivale” i koja ove godine obeležava pedeset godina postojanja, Dečji kulturni centar Beograd osmislio je još jednu manifestaciju „SVESRPSKI DEČJI SABOR”, koja bi trebalo da postane još jedno obeležje Beograda i cele naše zemlje.

Ideja je da se jednom godišnje u Beogradu okupe deca iz rasejanja, koja će kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd, upoznati Srbiju kao zemlju svog porekla i pobuditi osećaj pripadnosti srpskom nacionu. Cilj je da deca iz rasejanja nauče i progovore srpski jezik, usvoje ćirilično pismo i upoznaju srpsku istoriju i kulturu.

Prvi „Svesrpski dečji sabor” održan je u maju 2018. godine pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Pored prilike da učestvuju u posebno osmišljenim kulturno-obrazovnim programima, deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, uzrasta od 10 do 14 godina, ostvarila su jedinstvena prijateljstva sa svojim vršnjacima iz Beograda, boraveći u porodicama učenika beogradskih osnovnih škola. Svečani koncert održan je u Dečjem kulturnom centru Beograd, kojim je otvorena manifestacija, uz državnu himnu „Bože pravde“ i pozdravne reči gospodina Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, koji je ujedno preneo i pozdrav od predsednika Srbije poželevši da ova manifestacija zaživi i da traje. Ostale su nam svetle poruke sa prvog Svesrpskog dečjeg sabora – da srpske dece u Srbiji i svetu bude što više, da neguju osećanje pripadnosti srpskom narodu i čuvaju naš nacionalni i kulturni identitet.

Ove godine SVESRPSKI DEČJI SABOR održaće se od 23. do 28. maja. Pokrovitelj je predsednik Republike Srbije, a organizatori su Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Manifestacija se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U tom periodu, u Srbiji će boraviti deca, uzrasta od 10 do 14 godina, iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije.

Nakon muzičko-scenskog programa u Dečjem kulturnom centru Beograd, kojim će se obeležiti početak manifestacije i Dan sveslovenske pismenosti (24. maja), planirana je i poseta Tršiću, a nakon toga i obilazak značajnih državnih institucija i gradskih znamenitosti. Urednica manifestacije je Ivana Tabori Obradović.

Fotografije sa Svesrpskog dečjeg sabora 2018

49 item(s) « 2 of 2 »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top