Саопштење за медије – химна Радост Европе

radost-evrope-logo


САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Дечји културни центар Београд, извршни продуцент манифестације града Београда Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе”, овим путем обраћа се јавности поводом коришћења химне овог угледног фестивала од стране Београдске индустрије пива – БИП, у сврху медијске кампање „Лепо је живети”.

Дечја химна „Радост Европе”, познатија по стиховима „Све што расте, хтело би да расте”, компонована је и први пут објављена 1969. године по наруџбини Организационог одбора манифестације „Радост Европе”. О томе сведоче сачувани записници са седнице овог одбора из 1969. године, као и „сингл” плоча на којој се први пут појављује ова песма и где је као издавач потписан управо Организациони одбор „Радост Европе”.

По нашем сазнању, наследници аутора оригиналне верзије химне, на текст Душка Радовића коју је компоновао Миодраг Илић Бели, – Милош Радовић, Драган Илић и Сања Илић, дали су поменутој пивари ауторска права за потребе рекламирања пива. Иако Дечји културни центар Београд не полаже ауторска права на ову нумеру, скреће пажњу јавности на непримерену употребу било које дечје песме а посебно ове надалеко познате химне у сврху промовисања алкохолног пића, јер шаље погрешну поруку најмлађима. Читаве генерације су одрастале уз химну „Радост Европе”, а на десетине хиљада деце Европе кроз 48 година реализације манифестације учило је и певало ову песму као симбол детињства, љубави, пријатељства и чистоте. Чињеница је да су и званичници Европске уније препознали ову манифестацију као водећи фестивал ове врсте у Европи, тако да већ три године носи и посебан сертификат Европске комисије и налази се у званичном календару Европске уније „Europe for festivals Festivals for Europe’’, што додатно отежава позицију Дечјег културног центра Београд и химне „Радост Европе” у очима јавности.

Осуђујемо овај начин коришћења садржаја који је намењен деци, а надлежне институције молимо да заштите права деце од медијског насиља. Апелујемо на компаније да буду друштвено одговорније и пажљивије, нарочито када су деца у питању. Захваљујемо се свима, појединцима и медијским кућама, који су својим јавним реакцијама допринели да песма „Све што расте хтело би да расте” остане искључиво химна деце и манифестације „Радост Европе”, што је одувек и била.

 

Директор Дечјег културног центра Београд
проф. мр. Драган Марић

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *