Foto (56)„СВАКО ДЕТЕ ИМА КРИЛА“

48. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ – РАДОСТ ЕВРОПЕ

2-5. октобар

 

Foto (4)48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, под слоганом „Свако дете има крила“, одржаће се у Београду, од 2. до 5. октобра. Дечји културни центар Београд, под покровитељством Градске управе града Београда и Секретаријата за културу, организатор је сусрета деце из шеснаест земаља Европе и делегације деце из Кине.

Деца из седамнаест београдских основних школа угостиће у својим домовима вршњаке из Белорусије, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Кине, Литваније, Македоније, Молдавије, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Турске и Украјине. Више од петсто малишана директно ће учествовати у свим програмима манифестације. У реализацију ће се укључити преко педесет волонтера, који сваке године значајно доприносе организацији.

Учествујући у манифестацији, деца добијају могућност да се међусобно упознају и успоставе трајна пријатељства. У оквиру манифестације представиће се победници смотре Друштва дефектолога Београда, као и бројни дечји оркестри, хорови, фолклорни и плесни ансамбли из Београда и из Србије.

Радост Европе почиње 2. октобра у 12 часова карневалом на Тргу Републике, чија ће се поворка кретати кроз Кнез Михаилову улицу, до Победника на Калемегдану, где је Свечано отварање. Након отварања гости организовано иду у Бео Зоо Врт, а отварањем изложбе и доделом неграда 19. Међународног ликовног конкурса „Радост Европе“, у ДКЦБ, завршава се први дан дружења. У оквиру програма су и Свечани пријем у Скупштини града Београда, спортско-рекреативни дан на Ади Циганлији и концерти „Сусрети пријатељства“ у сали „Донка Шпичек“ ДКЦБ.

Манифестација се затвара Гала концертом свих земаља учесница који ће бити одржан 5. октобра у Сава центру у 18 часова и директно бити емитован на  2. програму РТС-а. Гледаоци ће имати прилике да уживају у најразличитијим врстама сценских наступа деце из седамнаест  земаља учесница, али и да на једном месту сагледају потпуно различите приступе у раду са децом од најтрадиционалнијих до савремених. Програм ће водити Виктор Савић.


Foto (41)


Овогодишњу „Радост Европе’’ подржале су основне школе: „Ђура Јакшић“, „Свети Сава“, „Милена Павловић Барили“, „Милан Ђ. Милићевић“, „Старина Новак“, „Борислав Пекић“, „Данило Киш“, „Краљ Александар Први“, „Лаза Костић“, „Васа Чарапић“, „Иво Андрић“, „Скадарлија“, „Раде Драинац“, „Љуба Ненадовић“,  „Петар Кочић“, „Јајинци“, „Војвода Мишић“  и родитељи деце-домаћина.

ОСНИВАЧ И ПОКРОВИТЕЉ: Град Београд;

ИЗВРШНИ ПРОДУЦЕНТ: Дечји културни центар Београд;

ПОКРОВИТЕЉИ: Секретаријат за културу Града Београда, Министарство културе и информисања РС и Фондација Драгица Николић;

СПОНЗОРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: НИС – Будућност на делу и ГСП;

ПРИЈАТЕЉИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Туристичка Организација Београда, Туристичка Организација Србије, Бео Зоо Врт, Паркинг сервис, Сава центар, Ада Циганлија, Београд пут, Fruit Company, Aqua Gala и Alma Quattro;

МЕДИЈСКИ СПОНЗОРИ: РТС, Студио Б, Политикин Забавник и Илустрована политика.


ПРОГРАМ


Понедељак, 2.октобар

12.00
КАРНЕВАЛ
Окупљање учесника на Тргу Републике  и свечани дефиле до Калемегданског парка

12.30
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
Калемегдан-Победник

13.00
Посета Бео Зоо Врту

18.00 – 19.00
XIX МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ“
Отварање изложбе и додела награда
Галерија и Мала сала Дечјег културног центра Београд

 

Уторак, 3.октобар

10.00
СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ
Скупштина града Београда

11.30
СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ ДАН
Забавно-рекреативни програм
Ада Циганлија – спортски терени за одбојку, кошарку и мали фудбал

Среда, 4.октобар

КОНЦЕРТИ ,,СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА’’
Сала „Донка Шпичек“ – Дечји културни центар Београд

11.00
Учесници: деца Бугарске, Кине, Немачке, Хрватске, Словеније, Турске и Србије

16.00 – Други концерт
Учесници: деца Русије, Румуније, Белорусије, Пољске, Молдавије, Хрватске и Србије

19.00 – Трећи концерт
Учесници: деца Литваније, Македоније, Словачке, Украјине, Црне Горе и Србије

Четвртак, 5.октобар

18.00 – 19.30
СВЕЧАНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ
Велика дворана Сава центра

Foto (38)ПРОГРАМ  ПО ДАНИМА

Док чекамо госте

Темом овогодишњег 48. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе 2017“ био је инспирисан и традиционални прорам „Док чекамо госте“.

Овај програм одржава се од 18. до 30. септембра сваки радни дан у два термина за организоване групе. Деца су у прилици да у осмишљеној амбијеналној целини уз одабрану музику и пројекције на посебан начин доживе стихове Мике Антића. Инспирисани поезијом учествују у различитим играма речи, ликовном изражавању свог доживљаја кроз сликање великим пастелима, исцртавању минијатура које се на свакој радионици склапају у једну велику инсталацију, у играма слова и асоцијацијама, које подстичу њихово размишљање. Аутор овог програма је мр Катарина Булајић Павловић, дипл. сликар.

Карневал, свечано отварање и Отварање изложбе (2.10.)

Карневал ће се ове године кретати од Трга републике до парка Калемегдан и почиње у 12.00 часова. Свечано отварање манифестације одржаће се код Победника на Калемегдану у 12.30 часова. Поворку ће предводити Брасс оркестар јуниор из Музичког центра Панчево и дувачки оркестар Музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, мажореткиње Панчево и артисти на штулама. Децу ће на Калемегдану дочекати Хор ДКЦБ, а након поздравног говора и наступа хора, следи зајендичка кореографија свих учесника. Програм Свечаног отварање водиће Страхиња Радовановић, ученик XIII београдске гимназије и дугогодишњи члан драмског студија ДКЦБ. Након обиласка парка Калемегдан учесници манифестације обићи ће Бео Зоо Врт.

У случају кише, отварање манифестације биће у 12.00 часова у Атријуму и сали „Донка Шпичек“ у Дечјем културном центру Београд, Taковска 8.

Дружење настављамо у 18 часова Отварањем изложбе и доделом награда, XIX МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА  „РАДОСТ ЕВРОПЕ“ у Галерији ДКЦБ. На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је око 4000 радова и то из градова широм Србије, као и из држава са скоро свих континената: из Аргентине, Бугарске, Белорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Чешке, Грчке, Хрватске, Кине, Индије, Индонезије Летоније, Литваније, Македоније, Пољске, Румуније, Русије, Словеније, Словачке, Шпаније, Турске и са Тајвана.

Додељене су награде у појединачној категорији и категорији колекција, као и многобројне похвале: 9 првих, 17 других, 26 трећих награда и 66 похвала у појединачној и категорији колекција.

Најбољи дечији радови и ове године налазе своје место на пригодној поштанској марки „Радост Европе”. Уредник ликовног конкурса је Лидија Сеничар, дипл. историчар уметности.


Foto (11)


Свечани пријем, Скупштина града Београда и Ада Циганлија (3.10.)

У 10.00 часова у Скупштини града Беогрда учесници манифестације биће гости на пријему код градоначелника града Београда, Синише Малог. На пријему ће бити приказан програм деце Словачке и Литваније, као и једна нумера Хора ДКЦБ.

Од 11.30 часова на спортским теренима на Ади Циганлији деца ће имати прилику да  учествују у  забавно-рекреативном програму. Спортске активности за децу водиће Урош Суботић, спортски тренер и сарадник ДКЦБ. Забавно-рекреативни програм водиће Марко Димитријевић.

Концерти „Сусрети пријатељства’’ (04.10.)

У сали „Донка Шпичек“ у ДКЦБ, одиграће се три концерта „Сусрети пријатељства“ са почетком у 11.00, 16.00 и 19.00 часова, где ће се поред десетоминутних наступа гостујућих група представити и деца са посебним потребама, победници такмичења Друштва дефектолога Београда: ОШ „Миодраг Матић“ са групом Мастер Бластер, ШОСО „Свети Сава“ и ОШ „Нови Београд“ . У концертима ће учествовати и Цркевно-играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша, победници такмичења хорова ФЕДЕХО – Хор Прве основне школе из Ваљева , КУД „Лира“, плесни студио „Креатива“ и подебници ФЕДЕМУС-а, фестивала деца композитори.

„Свечани сусрет деце Евопре“ у Сава центру  (05.10.)

Гала концерт манифестације „Радост Европе 2017“, под називом „Свечани сусрет деце Европе“, биће одржан 5. октобра у Сава центру  са почетком у 18 часова и директно ће се преносити на  Другом програму РТС-а. Гледаоци ће имати прилику да уживају у сценским наступима гостујућих група од традиционалних до савремених. Ове године Србију ће на „Свечаном концерту деце Европе“ у Сава центру представљати Гимнастички клуб„Ритам“.

Редитељка концерта је је Ђурђа Тешић, а ауторка анимација Марија Милановић Лазаревски. Водитељ програма биће Виктор Савић.

Уредник манифестације је Ивана Табори Обрадовић.

Foto (33)


58 item(s) « 1 of 2 »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top