СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 23 – 27. мај – Програм и информације

logo-KON-pokret3


СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР

 23 – 27. мај

Дечји културни центар Београд

 

Под покровитељством председника Републике Србије, Њ.Е. господина Александра Вучића, Дечји културни центар Београд, од 23. до 27. маја, организује СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР, следећи напоре развијања осећања припадности матици земљи код деце у расејању. Деца српског порекла узраста од 10 до 14 година из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе боравиће у породицама ученика ОШ „Старина Новак“ из Београда.

Нашим гостима добродошлицу пожелећемо Програмом обележавања „Дана Ћирила и Методија“ у Дечјем културном центру Београд након чега ће аутобусима обићи и боље упознати Београд, а за крај дана присуствовати Свечаном пријему у Храму Светог Саве. Другог дана програма, на Калемегдану ће бити организован програм „Београд кроз векове“, шетња центром града, стручно вођење кроз Дом Народне скупштине Републике Србије као и обилазак Музеј аутомобила. Последљи дан сабора деца ће посетити Образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу.

Пројекат је усмерен према српској деци у региону, а у наредним годинама и према српској деци из дијаспоре. Кроз садржаје посебно припремљене за њих и дружење са ученицима из београдских основних школа, поред едукације, оствариће се повезаност и осећање припадности српском национу. Циљ је да деца заволе земљу свог порекла, да науче и проговоре српски језик, упознају знаменитости Србије, културне тековине и историју.

Покровитељи манифестације: Председник Републике Србије, Град Београд, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону/Сектор за културу, Министарство провете, науке и технолошког развоја, Дом Народне скупштине Републике Србије и Установа за унапређење економске, научно-техничке, културне и спортске сарадње између Републике Српске и Републике Србије.

Генерални спонзор манифестације: Банка Поштанска Штедионица

Пријатељи манифестације: Храм Светог Саве, ТОБ, ТОС, ОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу, Посластичарница Петковић, Музеј аутомобила и Industrial Automation.

Медијски пријатељи: РТС, Студио Б, Политикин Забавник, Илустрована Политика и Вечерње Новости.

 

ПРОГРАМ

СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР
23 – 27.мај 2018. године

 

 


ДОБРОДОШЛИ КУЋИ – среда, 23.мај


 

Пријем гостујућих група деце и смештање деце у домове ђака београдских школа.

 


ДАН ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА  –  четвртак,  24. мај


 

11:00
Програм обележавања „Дана Ћирила и Методија“, сала Донка Шпичек, Дечјег културног центра Београд. Манифестацију званично отвара Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије. Учесници програма: Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Бода Нинковић, КУД Талија, Хор ДКЦБ и Хор Чаролија.

 

12:15 
Обилазак  Београда аутобусима, полазак испред Дома Народне скупштине

 

14:30
Свечани пријем у Храму Светог Саве – домаћини: новоизабрани епископ ремезијански, архимандрит Стефан, настојатељ Храма и Горан Весић, градски менаџер

 

 


БЕОГРАД КРОЗ ВЕКОВЕ – петак, 25. мај


 

10:00
„Београд  кроз векове“ на Калемегдану – Кроз дијалог са глумцима костимираним у ликове из српске историје, науке и уметности деца ће се упознати са знаменитим личностима и историјским догађајима у амбијенталним целинама.

 

12:45
Шетња кроз центар града

 

13:30
Стручно вођење кроз Дом Народне скупштине Републике Србије

 

15:30
Oбилазак Музеја аутомобила
Пројекција филма „Наивна прича“/ДКЦБ

 

 


ДОБАР ДАН, СРБИЈО – субота, 26. мај


 

10:30
Обилазак Тршића са туристичким водичима

 

13:00
Позоришна представа „Преваранти“, Малог позоришта „Душко Радовић“ по мотивима „Два новца“ Вука Стефановића Караџића, по тексту Миладина Шеварлића у режији Предрага Штрбца

Посета Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу и ручак

 

 


ПОВРАТАК ГОСТУЈУЋИХ ГРУПА – недеља, 27.мај


 

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *