Светови бољих снова: Осма годишња изложба професионалних стрипара Србије – фотогалерија, отварање изложбе

udruzenje-strip

Светови бољих снова: Осма годишња изложба професионалних стрипара Србије

 

Стотинак ликовних уметника и сценариста стрипа из Србије и других земаља изложиће своја дела 3. децембра у 19 часова у Дечјем културном центру Београда, на Осмој годишњој изложби Удружења стрипских уметника Србије.

Након француског националног удружења, УСУС је друго по величини европско стрипско удружење, окупљајући преко 300 редовних и придружених чланова. Запажен део изложбе ће бити и избор најновијих радова аутора Републике Српске у сарадњи са Удружењем „Девета димензија“. Први пут на националној изложби групно учествују и чланови Радионице стрипа и анимације из Ваљева.

На отварању ће говорити председник УСУС Владимир Крстић Лаци, селектор изложбе Филип Станковић, професорка београдског универзитета Ирина Антанасијевић и уредница ликовних програма ДКЦБ Лидија Сеничар.

Аутор тотал дизајна и главне илустрације овогодишње изложбе је Бојан Вукић (р. Зајечар, 1976),  уметник реалистичке стилизације, који ради за француске издаваче на запаженим фантазијским серијама „Grands anciens“,  „Le Retour de Dorian Gray“, „Merlin“, „Oracle“, „Orcs & Gobelins“ и, најновијој,  популарној — „Elfes“. Продуценти изложбе су Гоце Балковић и Ненад Петровић, асистент дизајна Страхиња Вукић, стручни супервизор Зоран Туцић, селектор за РС Предраг Иконић, уз бројне сараднике из Србије и региона.

 

Децембар је месец стрипа

Изложба УСУС ће трајати до 16. децембра, али се сродни програми, настављају јер је у Дечјем културном центру децембар Месец стрипа. У току је традиционални међународни конкурс за стрипски каиш деце и младих, који прима пријаве до 9. децембра, док ће радови бити изложени 17. децембра, са проглашењем победника.

Месец стрипа доноси  још важних манифестација. По први пут ће бити одржан једнодневни фестивал „У земљи Сањалији — фестивал у част сањања, стрипова и Малог Нема“ са изложбом Винзора Мекеја, промоцијом сабраног „Малог Нема“ на српском језику у пет књига у издању београдског Маконда, пројекцијом анимираних филмова и уметничком радионицом за децу и њихове најближе. Одржаће се и округли сто „Естетика невидљивог: инклузивни тактилни стрип по методу  Драгане Купрешанин“ на основу докторског рада, и најавити ауторска збирка ове београдске уметнице.

Дечји културни центар Београда, установа високе међународне репутације, у склопу ликовних програма има и два редовна курса: Радионицу стрипа и карикатуре  Милете Милорадовића и Школу и радионицу стрипа, илустрације и концепт арта „Ђорђе Лобачев“ Владимира Весовића.

 

Ваљевски стрип у Београду

Сваке године национална изложба представи и по једну селекцију локалних сцена и школа стрипа. Ове године УСУС даје прилог прослави пола деценије нове инкарнације чувених ваљевских школа. Радионица стрипа и анимације Ваљево постоји од јуна 2014. године, а делује уз подршку Удружења драмских, музичких и аудио-визуелних уметника “Милован Глишић”, Града Ваљева, Друштва истраживача “Владимир Мандић Манда” и, наравно, УСУС.

Радионицу су основали Јован Марковић, Стефан Настић и Филип Станковић. Претходили су им њихови учитељи и учитељи њихових учитеља: 2000-их Немања Радовановић и Милош Николовски, 1990-их Миливој Костић, 1980-их Зоран Стефановић и Богољуб Арсенијевић Маки, а 1970-их и касних 1960-их ментори су били Брана Николић и Срећко Јовановић, чије су „Дечје новине“ имале школу стрипа још пре 50 година. Данашња радионица је непосредни изданак ове традиције, прве у Источној и Југоисточној  Европи.

Радионица је до сада учествовала на међународним манифестацијама стрипа и краткометражног филма, као и кроз многе перформансе, изложбе. Радила је на изради плаката, мурала, витража, сценографије, хуманитарним акцијама и концертима кроз пратеће визуелне медије. Исто тако сарађивала је са различитим културним и државним институцијама међу којима су културни центри, библиотеке, факултети, основне и средње школе, болнице и друге.

Радови су представљани кроз електронске и штампане часописе, стрипске ревије и фанзине, међу којима је и званични фанзин радионице Страва. Две године за редом, радионица реализује манифестацију „Страва“ у Ваљеву, која се бави прeдстављањем радова чланова и сарадника радионице, са тежиштем на образовање, информисање и повезивање младих аутора, школа и радионица са наших простора. Од септембра месечно објављује билтен Зин (Z!N)

У Београду ће заједно излагати аутори новог нараштаја Ваљева и њихови млади ученици: Давид Кецојевић (р. 1990), Александар Јеремић (1990), Филип Станковић (1992), Стефан Лукић (1992), Лука Ашковић (1993), Небојша Драксимовић (1996), Стефан Крунић (1999), Никола Павловић (1992),  Нина Станковић (1998), Наталија Лукић (1999), Матеја Триндић (1999), Анђела Ивановић (2004), Лазар Ђорђевић (2007), Магдалена Воштић (2007) и Алекса Ивановић (2011).

 

Пројекти УСУС у 2019. години

Удружење стрипских уметника Србије је учествовало на десетак важнијих манифестација у земљи и свету, на преко сто програма и неколико капиталних изложби. У Србији раде пролећни „Гашин сабор — фестивал карикатурално-хумористичког и породичног стрипа“ и јесењу „Стрипославија — сусрете у славу словенског стрипа“, оба догађаја у просторима ДКЦБ у центру Београда.

Обележена је 110. годишњица рођења Ђорђа Лобачева (1909-2002), оца модерног српског и пионира европског стрипа. Управо је у издању „Маконда“ објављен други том едиције Сабрана дела Лобачева, са врхунском рестаурацијом и репринтом серија из 1930-их: „Господар смрти“, „Принцеза Ру“ и „Бели дух“. Значајне су биле сарадње УСУС са Русијом и њеним елитним установама, захваљујући проф. Антанасијевић: у Москви изложба „Сергеј Соловјев — коњаник и стрипар“ (прва у историји овог уметника) у Дому руског заграничја Александра Солжењицина, петроградска изложба „Руски стрип Краљевине Југославије“ у Библиотеци Љермонтова, као и продукција истоименог филма за руски федерални канал „Култура“.

Велики јубилеј српског, југословенског и европског стрипа — пола века серије „Дикан“ Лазе Средановића прослављен је на фестивалима у Београду, Нишу, Херцег Новом, Крагујевцу, Бањој Луци, а ускоро у Ваљеву, те опет у Београду. УСУС је дао подршку издавачкој кући „Форма Б“ да објави сабрану хумористичку серију „Шрафко“ Душана Вукојева у едицији „Карике и облаци“, сабрани стрип „Нинџа“ Светозара Обрадовића, Миодрага Ивановића, Предрага Ивановића и Петра Алаџића, Књигу о Јову Гезе Шетета и многим другим издањима.

Стручно–научну методологију ових подухвата је поставио Центар за уметност стрипа при УСУС, основан 2017. године.

Препоручени сајтови

 

48 item(s) « of 2 »
Posted in Галеријски програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *