Слово ренесансе: античка геометрија у средњевековном српском стваралаштву

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе и предавању под називом „Слово ренесансе: античка геометрија у средњевековном српском стваралаштву“, аутора др Предрага Милосављевића. Изложба ће бити отворена у четвртак, 12. новембра 2015. године, у Дечјем културном центру Београд, с почетком у 12,00 часова.

Slovo renesanse BILBORD

Значајну улогу у развоју европског културног мозаика имало је српско средњевековно стваралаштво утемељено на хришћанској, светосавској традицији, и непосредном очувању и примени античке грчке и римске учености.

Од војних направа „словенског мајстора“ (7. век), преко студеничких цртежа Мајстора Радована (12. век) и естетске Рада Боровића (14. век), до мехаичког часовника Мајстора Лазара и пројекта смедеревког утврђења (15. век), примена посебних геометријских образаца и на њима утемељених естетиких форми на најбољи начин сведочи о очувању античких знања која су представљала основу културног препорода западноевропских народа (15-16. век). Изузетна ликовна наративност и симболика којом одише стваралаштво из доба Немањића, Хребељановић/Лазаревића и Бранковића указује на оригиналне приступе и синтезу различитих знања и уметничких стилова који су омогућили да српски средњевековни ствараоци на обухватнији начин сагледају различите видове античких спознаја и на оригиналан начин доживе, разумеју и прихвате систем обједињавања културних образаца.

Очување српског средњевековног наслеђа пре свега се огледа у продубљивању културолошких приступа чији ће континуитет и проширење обухвата омогућити да будуће генерације на свеобухватнији начин приступе његовој валоризацији и управљању, али такође, и разумевању сопстевне улоге у савременим приступима заштите националног идентитета.Slovo renesanse POZIVNICA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *