Српска деца из Хрватске на интерактивном програму „Београд кроз векове“

foto (5)


Српска деца из Хрватске на интерактивном програму „Београд кроз векове“

 

Ових дана, Србија има част да угости тридесеторо деце из српских породица, које су се вратила на своја огњишта после акција „Бљесак“ и „Олуја“. Деца долазе из Пакраца и Крњака (Хрватска). У плану је да деца посете Стари двор, Народну скупштину, Министарство спољних послова, Авалски торањ, Београдску тврђаву, Музеј Вука и Доситеја, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле итд.

Деца, предвођена туристичким водичем Жељком Пилиповићем, учествовала су 19. јуна на интерактивном програму „Београд кроз векове“. Концепт програма је осмислила и организовала уредница културног програма Дечјег културног центра Београд – Снежана Станковић. Деца су решавала ребусе, на основу којих су проналазили одређене споменике на Калемегдану. Ту су их чекале истакнуте историјске личности, које су им причале о „свом животу“ и улози у друштвеном и политичком животу тадашње Србије.

 

foto (1)

 

Кнез Михаило Обреновић

Код Спомена обележја предаје кључева, децу је дочекао Кнез Михаило Обреновић (улогу тумачио Срђан Дошен). Кнез је испричао о догађајима на Чукур чесми, свом приватном животу, као и о предаји кључева, која се одиграла 1867. године. Али Риза паша је предао Кнезу Михаилу кључеве Београда, Шапца, Кладова, Смедерева, Соко града симболично на свиленом јастучету.
foto (2)

 

Устаник Остоја Конда

Млади глумац Лазар Дубовац је тумачио улогу устаника Остоје Конде, који се придружио Карађорђу и устаницима и 1806. године учествовао у ослобођењу београдске тврђаве. На шаљив начин је представио скривање хајдука и неуморну опрезност, јер „никада не знате одакле вас гледају Турци.“


Кнегиња Милица

У Унутрашњој Стамбол капији радознале ученике је дочекивала Кнегиња Милица (улогу тумачила Снежана Бећаревић – Поповић). Од ње су сазнали нешто више о животу у Србији после Косовског боја, власти коју је преузела после погибије њеног мужа – кнеза Лазара и одлукама које је доносила. Истакла је тежак моменат у српској историји, али и њеном личном животу – предаја кћерке Оливере у харем турског султана Бајазита.

Морамо да похвалимо малишане, да умеју да читају и пишу ћирилицом и да се добро сналазе са појмовима из српске историје. Нарочито им се свидео лик Кнегиње Милице, као српске мајке, која се бори за своју децу и опстанак државе, али и лик хајдука – шаљивџије и кнеза са гитаром. Са Калемегдана су деца отишла ведра и насмејана, са фотографијама и успоменама, за које се надамо да ће дуго носити у својим срцима.

foto (4)

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *