СТАНОВАЊЕ У КАМЕНО ДОБА

 

„Становање у камено доба“ назив је је трећег предавања из циклуса „Трагови у времену“ које је археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда – Археолошког налазишта у Винчи,  одржао 19. новембра 2019. у Библиотеци  ДКЦБ.

Ученици IV-3 ОШ „Вук Караџић“ уверили су се да праисторијски човек није био мање паметан од савремених људи. Он је могао да опстане у суровим условима леденог доба и да задовољи све своје потребе (стан, храна, одећа, обућа, социјални и духовни живот). Када је дошло до отопљавања и клима се стабилизовала, људи Лепенске културе могли су да живе ван пећина, да граде куће, а у доба Старчевачке и Винчанске културе да припитомљаају животиње и баве се земљорадњом. Стални боравак на одређеној територији омогућио је да пронађу најбоље решење за све своје потребе и до савршенства унапреде материјале од којих су градили куће и покућство.

Захваљујући одговорном понашању према себи, својој породици, племенској заједници и природном окружењу, човек млађег каменог доба је изградио савршено друштво у коме су сви његови чланови живели од свог рада, у коме није било богатих и сиромашних нити оружаних сукоба са суседним племенима.

Реализација програма:

уредник програма, Снежана Станковић
техничка подршка, Горан Јоксић
фотографија, Стеван Нешковић

6 item(s)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top