Традиционална посета Румунији у оквиру пројекта Основне школе “Старина Новак” – “Старина Новак – Баба Новац”

Традиционална посета Румунији у оквиру пројекта Основне школе “Старина Новак” – “Старина Новак – Баба Новац”

 

Дечји културни центар је и ове године био гост на путовању ученика, наставника и директора ОШ “Старина Новак”. Традиционално, ово путовање се дешава сваког децембра, ове године по шести пут!

Током овог путовања посетили смо наше драге госте Свесрпског дечјег сабора – ученике школе “Доситеј Обрадовић” из Темишвара. Они су нам пожелели добродошлицу презентацијама о школи и Доситеју Обрадовићу, а дружење смо наставили напољу на заједничком часу историје током ког смо имали прилике да се упознамо са знаменитостима овог дивног града данас, али и кроз векове. Одрасли учесници касније су били гости Савеза Срба у Темишвару.

Путовање смо наставили следећег дана посетом града Клуж Напока, у коме је мученичком смрћу убијен Старина Новак. Положен је венац на споменик Старини Новаку, а програм настављен у школи за децу оштећеног слуха, госте Радости Европе. У току посете тој школи ученици и наставници су учествовали у радионици о вршњачком насиљу – како га препознати и како се са њиме носити.

Последња дестинација овог путовања било је месташце Блаж у коме смо провели највише времена у игри, радионицама, шетњи и дружењу са члановима групе Гимн Стар Блај, учесницима Радости Европе. Били смо гости Средње техничке школе и представили им најлепша места у Србији, док смо имали прилике да у извођењу хора њихове школе чујемо традиционалне румунске божићне песме.

Уверили смо се да су игра, песма и осмех универзални дечји језик. Надамо се да ћемо још дуго бити у прилици да пратимо и стварамо овакве везе нашим фестивалима и манифестацијама, као и да ће и друге школе пратити овај изузетни пример.

15 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *