ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА – Радост Европе обележава педесети рођендан


РАДОСТ ЕВРОПЕ_ДИГИТАЛНО
ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА – РАДОСТ ЕВРОПЕ ОБЕЛЕЖАВА ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН

 

У Дечјем културном центру Београд, у уторак, 9. априла, у 11 часова, одржаће се трибина „Радост Европе_дигитално”, намењена стручној јавности, младим истраживачима заинтересованим за питања културне партиципације деце и културног наслеђа, студентима и поштоваоцима ове јединствене манифестације.

О значају сачуваног дигиталног наслеђа за културу и друштво у целини и истраживању прошлости једне од најзначајних манифестација за децу говориће:
– Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације „Радост Европе“
– Лидија Сеничар, координатор пројекта „Радост Европе_ дигитално“
– Др ум. Невена Поповић, истраживач на пројекту „Радост Европе_ дигитално“
– Др Маша Вукановић, виши стручни сарадник Завода за проучавање културног развитка
– Маша Аврамовић, педагог и докторанд на Содерторн универзитету у Стокхолму
Разговор модерира Анђелка Јанковић, менаџер у култури и уметности.

На трибини и презентацији дигитализације архивске грађе манифестације публика ће имати прилику да се упозна са урађеним истраживањем архивске документације која је до сада обрађена – богатом преписком, фотографијама сусрета деце, фотографијама ликовних радова, филателистичким збиркама, видео снимцима, занимљивостима. Током 2018. године започет је пројекат „Радост Европе_дигитално” који представља вишегодишњи пројекат прикупљања, архивирања, дигитализовања и виртуелног представљања обрађеног материјала који је везан за живот највеће и најстарије манифестације дечјег стваралаштва код нас.

„Пројекат дигитализације грађе о „Радости Европе“ јесте подухват који је нама истраживачима веома важан јер омогућава уједињавање на плану иновативности установа и организација које креирају и реализују културну понуду намењену деци. Важност јачања културне партиципације деце препозната је и у Акционом плану Владе Републике Србије, где је један од међу-резултата у наредном периоду да се повећа број посетилаца школског узраста локацијама културног наслеђа и другим културним садржајима финансираним из јавних фондова. То говори да се држава на један позитиван начин одредила ка питањима културног образовања. Подухват Дечјег културног центра Београда да дигитализује грађу о „Радости Европе“ као најутицајнијој манифестацији дечјег стваралаштва обезбеђује континуитет и дугорочан рад на јачању креативности и иновативности свих у процесу – деце, наставника, кустоса, библиотекара, сарадника културних центара, истраживача, па и родитеља.” – истакла је др Маша Вукановић, која ће бити један од учесника на предстојећој трибини.

Трибина „Радост Европе_дигитално” је једна у низу програмских активности којом ће Дечји културни центар Београд обележити јубилеј и педесети рођендан манифестације „Радост Европе”.

Улаз је слободан.

Posted in Интерактивне трибине, Радост Европе, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *