ФЕСТИВАЛ КЊИЖЕВНОСТИ И ИЛУСТРАЦИЈЕ ЗА ДЕЦУ КРОКОДОКОДИЛ у епизоди КАКО СУ ЛОЛА И ИВИЦА СПАСИЛИ БАЈКЕ

plakat-krokodokodil-2016

ФЕСТИВАЛ КЊИЖЕВНОСТИ И ИЛУСТРАЦИЈЕ ЗА ДЕЦУ КРОКОДОКОДИЛ

у епизоди КАКО СУ ЛОЛА И ИВИЦА СПАСИЛИ БАЈКЕ

14 – 17. новембра

Мала сала Дечјег културног центра Београд, Таковска 8

Овогодишњи фестивал књижевности и илустрације за децу КРОКОДОКОДИЛ има и специјални предавачки програм посвећен библиотекарима, наставницима, учитељима, педагозима, родитељима и генералној публици заинтересованој за књижевност за децу и стрип. Кроз четири предавања покушаћемо да осветлимо различите теме које се тичу савремених читања бајки – кроз излагања Тијане Тропин и Иване Балдасар – Петровић, осветлимо женски лик у савременој књижевности за децу кроз предавање Ламије Бегагић, а чујемо и узбудљиво путовање кроз интимни и професионални живот успешног младог сарајевског стрип аутора Ениса Чишића.

ПРОГРАМ

ПОНЕДЕЉАК, 14. новембар у 19 часова

Предавање: Преводи за децу: уметност и идеологија (на примеру бајки Оскара Вајлда)

Учествује: Тијана Тропин, теоретичарка књижевности и преводитељка

Рођена 1977. у Београду. Дипломирала 2000. на Филолошком факултету у Београду, одсек Општа књижевност са теоријом књижевности. Објавила монографију Мотив Аркадије у дечјој књижевности (Институт за књижевност и уметност, Београд, 2006) и тридесетак радова у периодици. 2015. одбранила докторску тезу „Теоријски аспекти превођења књижевности за децу са становишта студија културе“. Преводи с немачког и енглеског. Важнији преводи укључују дела Марсела Бајера, Улриха Бека, Мартина Валзера, Елфриде Јелинек, Франца Кафке, Густава Мајринка, Херте Милер, Леа Перуца, Герхарда Подскалског, Кристофа Рансмајера и Фелицитас Хопе.
Поља рада: књижевност за децу, теорија и поетика превођења, фантастична књижевност.
Запослена у Институту за књижевност и уметност у Београду од 2003. године.

УТОРАК, 15. новембар у 19 часова,

Предавање: Живот као бајка: искуство, мотивација, инспирација

Учествује: Енис Чишић (илустратор и стрип цртач)
Предавању смета, диже буку и најављује Боб Живковић

ЕНИС ЧИШИЋ (Сарајево, 1980.) Стрип-цртач и илустратор рођен у Сарајеву 1980. године где је и завршио Академију ликовних уметности.Иза себе има дугогодишње искуство у рекламној индустрији радећи као мотион грапхиц аниматор. Аутор је многобројних кавер-илустрација за домаће и иностране музичаре као и великог броја стрипова и илустрација објављених у региону и у свету. Међу многобројним радовима свакако треба истаћи стрип-адаптацију приче Карима Заимовића по сценарију Александра Брезара „Тајна Николе Тесле“.

СРЕДА, 16. новембра у 19 часова

Предавање: Зашто је Софија Јасминке Петровић неопходна курикулуму и зашто се у њему неће наћи?

Учествује: Ламија Бегагић, списатељица
ЛАМИЈА БЕГАГИЋ (Зеница, 1980.) Дипломирала јужнославенске књижевности на Филозофском факултету, гдје је стекла звање професорице језика и књижевности. У Београду и Сарајеву објавила је двије збирке прича „Годишњица матуре“ и „Једносмјерно“ које су доживјеле по неколико издања. Ради на трећој књизи, свом првом роману. Активно пише и за дјецу, те је покретачица и вишегодишња уредница магазина за предшколце и првачиће „Колибрић“. Чланица је редакције магазина за праведније образовање „Школегијум“, те стална сарадница Урбан Магазина, те портала Воx Феминае и лгбт.ба.
Учесница је неколико стручних конференција из области родних и женских права од којих нарочито издваја међународну академску конференцију „Пливати мимо струја: дискурси женског ауторства у постјугословенском контексту“ одржану 2015. године на Славистици Универзитета у Халлеу, Њемачка.

ЧЕТВРТАК, 17. новембра у 19:00 часова

Предавање: Принцеза на зрну прашка – о родном и класном у бајкама

Учествује: Ивана Балдасар Петровић, професорка књижевности
Ивана Балдасар Петровић дипломирала је на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу на одсјецима за талијански и француски језик и књижевност. Уписала докторски студиј из књижевности при истом факултету. Завршила образовни програм Женских студија при Центру за женске студије. Бави се превођењем.

КРОКОДОКОДИЛ је резултат вишегодишње сарадње Удружења „Крокодил” и Удружења „ОК – Образовање и Култура“.

Улазнице су бесплатне! РЕЗЕРВАЦИЈА УЛАЗНИЦА ОБАВЕЗНА, контакт: 060 3119 857.
Организатори:
Удружење КРОКОДИЛ,
Удружење ОК – Образовање и култура.

Партнер:
Дечији културни центар Београда

Фестивал помогли: Министарство културе Републике Србије, Секретаријат за културу Града Београда и књижевна мрежа Традуки, као и Амбасада Швајцарске у Републици Србији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *