ФЕДЕХО – VIII фестивал хорова деце и младихФ Е Д Е Х О – VIII ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ДЕЦЕ И МЛАДИХ

Дечји културни центар Београд организује осми музички републички Фестивал хорова деце и младих ФЕДЕХО, од 15. до 18. маја 2019. године. Такмичарски део фестивала биће од 15. до 17. маја, од 17 часова, на Великој сцени Дечјег културног центра Београд, док ће у суботу, 18. маја, од 17 часова, бити одржан свечани ревијални концерт победника.

Фестивал окупља хорове основних и средњих школа, музичких основних и средњих школа, као и црквене хорове и хорове при државним и приватним институцијама. Учесници фестивала имаће прилику да уз забаву и упознавање са својим вршњацима једни другима презентују свој таленат, упореде музичка достигнућа и покажу се у музичком жанру у ком су најбољи. Циљ фестивала је афирмисање дечје хорске музике, сценског музичког извођења и популарисање хорске музике као део нашег културног наслеђа.

Током три такмичарска дана, публици ће се представити хорови из Београда, Ваљева, Новог Сада, Косовске Митровице, Зрењанина, Краљева, Бачке Тополе, Параћина, Куле, Вршца, Панчева, Житишта и Крагујевца. Специјални гост фестивала биће Хор из Бара, Црна Гора. Четврти дан фестивала биће ревијалног карактера, а тада ће трочлани стручни жири доделити награде најбољим хоровима. Најбољи хор, по мишљењу стручног жирија, представљаће Србију на једном од концерата овогодишњег Сусрета деце Европе „Радост Европе”. Поред награде за најбољи хор, биће проглашен најбољи диригент фестивала, најбољи музичко-сценски наступ, као и најбоље изведене композиције различитих жанрова. Као знак заједничке љубави према певању и овогодишњи ФЕДЕХО ће се традиционално завршити наступом мешовитог хора свих учесника.

Пратећи програм фестивала, под називом ,,Eхо Федехо”, посвећен је деци са сметњама у развоју, инвалидетом и деци маргинализованих група, која ће се музиком и сценским наступом представити публици. На овај начин, ФЕДЕХО показује да инклузија није идеја, већ пракса, која се ослања на принцип поштовања различитости.

Координатор фестивала је мр Невена Ивановић, дирегент Хора Дечјег културног центра Београд.

Posted in Концертни програм, Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *