14 НОВИХ ХИТОВА ЗА ДЕЦУ
„ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ“

 

Среда, 17. април у 18 часова

Велика сцена Донка Шпичек
Дечји културни центар Београд, Таковска 8

Резервација и продаја карата: благајна ДКЦБ, Таковска 8

 

Музички фестивал „ДЕЧЈЕ БЕОГРАДСКО ПРОЛЕЋЕ“ одржаће се у среду, 17. априла, од 17.45 часова, на Великој сцени „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд. Фестивал ће у целости бити емитован на Радио Телевизији Србије.

Због изузетног значаја који је овај фестивал имао од самог оснивања 1972. године, а у циљу развијања културних потреба и културних вредности код деце и младих, Дечји културни центар Београд одлучио је да обнови ову манифестацију 2016. године. Од тада, захваљујући Градској управи града Београда, сваког пролећа за децу стварају најзначајнији композитори популарне музике и певају наше певачке и глумачке звезде.

Фестивал песама за децу Београдско пролеће, био је први фестивал тог жанра у тадашњој Југославији и иницирао је оснивање фестивала дечијих песама у свим републикама и покрајинама који се и данас одржавају, као што су: „Златно славејче“ у Скопљу, „Мали шлагер сезоне“ у Сарајеву, „Мајска песма“ у Нишу, „Златно звонце“ у Новом Саду и многи други. Поред тога што је иницирао оснивање многих сличних фестивала, ова манифестација је ангажујући најистакнутије музичке ауторе и песнике покренула велико и значајно музичко стваралаштво за децу, уз које су одрастале многе генерације.

Ове године на фестивалу биће представљено четрнаест нових хитова за децу, које ће извести Сергеј Ћетковић, Жељко Васић, Андрија Милошевић, Бранко Коцкица, Тијана Дапчевић, Балканика, Ивана Петерс, Yasserstain, Биља Крстић, Буле Гонцић, Мари Мари, Миња Субота, Бојана Стаменов и Душан Свилар, уз пратњу Хора ДКЦБ и Хора Чаролија. Стихове за нове музичке хитове за децу писали су Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац, Слободан Станишић, Бранко Стевановић, Миодраг Јакшић, Бора Чорба, Драгослав Гузина, Андрија Милошевић и Сергеј Ћетковић. Музику су компоновали наши еминентни композитори: Војкан Борисављевић, Радослав Граић, Раде Радивојевић, Сања Илић, Миња Субота, Невенка Лековић и др.

Водитељи програма су Леонтина Вукомановић и Трифун Маринковић, члан Хора ДКЦБ, а специјални гост је писац Стефан Тићми, добитник награде „Дјечја књига године” – Трг од књиге, Херцег Нови и „Политикин забавник” за књигу „Ја сам Акико”.

Музички уредник фестивала: Леонтина Вукомановић. Покровитељ: Градска управа града Београда и Секретаријат за културу.

Продаја карата: Благајна ДКЦБ, Таковска 8

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top