51. МЕЂУАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ – РАДОСТ ЕВРОПЕ

„Нови снови”

 

Међународни сусрет деце Европе „РАДОСТ ЕВРОПЕ”, који се већ пола века одржава у Београду сваког октобра, ове године изгледаће другачије имајући у виду сложену епидемиолошку ситуацију проузроковану вирусом Ковид-19. Иако нећемо бити у могућности да физички угостимо децу из двадесетак земаља Европе у нашој престоници, фестивал пријатељства, културе, традиције и дечје игре одржаће се у новој и другачијој форми стога је слоган овогодишњег фестивала „НОВИ СНОВИ”.

– Свака нова „Радост Европе“ доноси нам нове генерације и њихове нове снове и реалности. „Нови снови“ ове године представљају жељу Дечјег културног центра Београд да се маштањем, игром и уметношћу превазиђу изазови који су постављени пред целом планетом – истакла је Ивана Табори Обрадовић, уредник манифестације „Радост Европе”.

У сусрет 51. Међународном сусрету деце Европе „Радост Европе“ одржаће се низ бесплатних креативних радионица online и на отвореном, на платоу испред Дечјег културног центра Београд у Таковској 8, са жељом да се деца на креативан и активан начин упознају са традицијом, уметницима, занимљивостима, обележјима и културним наслеђем различитих земаља Европе. Од 13. јула до 28. августа биће одржано 25 радионица, на којима ће се кроз разноврсне уметничке медије представљати култура 16 земаља Европе. Свака радионица биће својеврстан изазов за децу с обзиром на то да ће имати прилику да покажу своје ликовно, плесно, певачко, глумачко и фотографско умеће, као и да своје знање о одређеним земљама тестирају и унапреде кроз различите игре и квизове. Стога, овај летњи програм манифестације „Радост Европе“ носи назив „НОВИ СНОВИ – НОВИ ИЗАЗОВИ“.

Током септембра и почетком октобра биће организоване радионице израде карневалских маски, а 5. октобра, на Међународни дан детета, одржаће се гала концерт на Тргу Републике. Концерту ће претходити Карневал свих учесника кроз центар града. Како је тешко остварити долазак деце из страних земаља, као и смештање у породице у датим околностима, учесници манифестације из свих крајева Европе послаће видео снимак свог наступа и поруку посвећену свој деци света. На концерту ће се смењивати видео поруке и нумере наших европских пријатеља и композиције страних европских композитора, народне игре других земаља и хорске нумере на страним језицима у извођењу наше деце, као и нумере инспирисане српском традицијом и културом. Не обазирући се на језичке баријере, деца ће и овога пута на манифестацији „Радост Европе” говорити истим језиком – језиком уметности и показати да за другарство не постоје препреке. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд.

У прилогу Вам достављамо програм креативних радионица. Пријава за учешће на радионицама се врши путем телефона 011 32 42 011.

Програм је подложан промени услед прилагођавања актуелној епидемиолошкој ситуацији.

One Response to “51. РАДОСТ ЕВРОПЕ – летње радионице ,,НОВИ СНОВИ – НОВИ ИЗАЗОВИ””
Read them below or add one

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top