Interaktivna tribina za srednjoškolce “Identitet i nacionalizam”

Interaktivna tribina za srednjoškolce “Identitet i nacionalizam” održaće se u sredu, 12. februara, u 18.30 časova, u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8. Ulaz je slobodan.

Gosti tribine su dr Jelena Pavlović, profesor na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Vladimir Dulović, profesor istorije u Chartwell International School u Beogradu i član međunarodnog projekta “New and Ambiguous Nation-building in South-eastern Europe”.

Na tribini će se govoriti o pojmovima nacionalizma i identiteta, o socijalnom pristupu individualnom i grupnom identitetu, teoriji nacije i nacionalizma i nacionalizmu kao sredstvu političke kontrole u jednom društvu. Gosti tribine, zajedno sa mladim ljudima u publici, pokušaće da zajedno nađu odgovore na pitanja da li je nacionalni identitet nešto što nasleđujemo ili je socio-kulturno uslovljen, koliko je podložan uticajima sistema obrazovanja i medija i na koji način nacionalistički diskurs može biti zloupotrebljen u političke svrhe.

Kao posebna zanimljivost ove tribine biće sučeljavanje mišljenja srednjoškolaca iz mnogobrojnih škola u Beogradu ali i srednjoškolaca iz Ljubljane, putem video-linka. Ovo će biti prvi zajednički projekat Dečjeg kulturnog centra Beograd i Pionirskog doma-Centra za kulturu mladih iz Ljubljane, koji su prošle godine zvanično i potpisali sporazum programske saradnje.

Interaktivne tribine u Dečjem kulturnom centru Beograd baziraju se na razgovoru odabranih gostiju i grupe mladih ljudi. Teme razgovora tiču se savremenog društva, kulture i umetnosti, čiji je cilj razvijanje slobodnog mišljenja i govora kod mladih.

Moderatori tribine su Dalibor Stojanović, istoričar i Ivana Teodorović, magistar odnosa s javnošću i multimedijalnih komunikacija.

Posted in Интерактивне трибине, Саопштење за медије and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *