MАРКО КРАЉЕВИЋ ПО ПРВИ ПУТ МЕЂУ ДЕЦОМ У ДАНСКОЈ

 

Представа „Авантуре Марка Краљевића“ Слободана Станишића, у режији Снежане Бећаревић и извођењу Горана Јоксића, одржана је за децу из дијаспоре која су се борила за трофеј „Ђорђе Чулејевић“ на 21. Кросу РТС-а у Данској.

Дружење и културно-уметнички програм били су у школи Гроневанг у Хилероду. Манифестацију је беседом отворила амбасадорка Републике Србије у Копенхагену Јасмина Митровић Марић. Изразила је подршку матице земље расејању и понос Амбасаде на српске заједнице у Данској. Преко стотину малишана учествовало је у целодневном мултидисциплинарном програму који је остварио свој циљ: оснаживање осећаја припадности Србији и понос на земљу свог порекла. У том контексту, поред спортског дела, осмишљен је програм који су чинили Културно-уметничко друштва „Опанак“ из Копенхагена који негује наше фолклорно наслеђе и монодрама „Авантуре Марка Краљевића“ у продукцији Дечјег културног центра Београд.

Иако делеко од своје земље порекла, деца у расејању, овде у Данској, одушевила су нас својим реакцијама нимало различитим од реакција вршњака која су се са најпопуларнијим српским епским јунаком сретала у нашој дворани у Београду.  Интеракција са глумцем Гораном Јоксићем у улози Марка Краљевића, као и уводничарем Далибором Стојановићем, координатором програма ДКЦБ, била је веома жива и показала нам како је велика радозналост, велика жеђ наше деце у дијаспори за програмима која оживљавају нашу прошлост и уче их о Србији на начин који је духовит, поучан, речит и, пре свега, прилагођен циљној групи. Маркове речи схватане су веома озбиљно, па је на питање јунака како да пресуди у спору цара Уроша и краља Вукашина,  девојчица из првог реда одговорила да би „Марко требало да их пусти да сами реше своју свађу“, што је изазвало овације у публици.

Својом појавом, аутентичношћу, својим порукама и причама, Марко Краљевић  је оставио снажан утисак на све присутне. И овде се потврдило да је поистовећење деце са јунаком лако и спонтано зато што је Краљевић Марко део колективног памћења, па ни различити нивои знања српског језика нису били препрека да се усвоје поруке из српске митске матрице. То и јесте мисија рада ДКЦБ-а са децом у нашем расејању. Круна те мисије јесте и биће Свесрпски дечји сабор.

Музичку подлогу дала су наша најновија издања. Шлаг на торти била је додела трофеја победницима кроса. Свој присутној деци директор ДКЦБ Проф. мр Драган Марић уручио је наша различита издања – од музичких до штмпаних. Мотивисана         тек завршеном представом, деца су листала, читала, питала шта их све чека на страницама поклоњених књига. Играли смо и певали уз највеће хитове за децу уз које су расли родитељи, баке и деке данашњих другара Краљевића Марка. Био је то допринос ДКЦБ-а стварању атмосфере заједништва, припадности српском националном бићу, једној радости и енергији која нас је све освојила.

 

27 item(s) « of 2 »

 

 


 

 

 

Posted in Културно-образовни програм, Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *