ПИСАЦ И ГЛУМАЦ

 

 

У библиотеци Дечјег културног центра Београд од децембра 2022 године налази се поставка ПИСАЦ И ГЛУМАЦ у којој се могу видети лични предмети писца Бранка Ћопића и глумца Томе Курузовића.

 

 

 

 

 

 

 


Један писац, признат и познат, награђиван, цењен и поштован за живота, а његово дело много читано и анализирано још увек има чему да нас учи и живи са нама надаље.

И један глумац такође познат, признат, награђиван националним наградама али и љубављу, пажњом публике, ликовима које је тумачио удахнуо је вечни живот.

 

Бранко Ћопић и Тома Курузовић

 

Везало их је пријатељство, порекло, заједничка интересовања… остале су приче испричане, делимично испричане и покоја лична или позоришна ствар која уз мало размишљања може допричати или досликати  једног писца и једног глумца.

 

О обојици се пуно зна, могуће је пронаћи бројне податке, снимке и фотографије.

 

Али у витрини ПИСАЦ И ГЛУМАЦ библиотеке Дечјег културног центра Београд од децембра 2022 можемо завирити међу оловке којима је писао наш велики писац Бранко Ћопић и трошио их до последњег центиметра, или под беретку којом је покривао главу док је шетајући смишљао згоде и незгоде јунака својих прича. Можемо да се запитамо како му је било у Барбери мантилу док је приступао чланству у АКАДЕМИЈИ НАУКА И УМЕТНОСТИ и да ли га је макар мало омиљени мантил заштитио од треме пред ученим главама САНУ. Може се ту видети и по који сценски реквизит који је глумцу Томи Курузовићу помогао да верније дочара Бранкове јунаке. Ту су и неке од књига писца Бранка и глумца Томе!

 

Тома Курузовић првенствено је био драмски позоришни и филмски глумац. Упамћен је по сјајним улогама али је студирао и режију и оставио значајан број режијских остварења. Такође је писао, објавио неколико књига, а рукопис посвећен сећању на пријатеља Бранка Ћопића објављен је после његове смрти под називом ”Бранко по Томи” 2019 године.

 

Бранко Ћопић је за Тому умео да каже: “Ти си као какав тумач мојих ликова… ти си Томо мој глумац” .

Тома је био поносан на такве квалификације и заиста је био и тумач Бранковог стваралаштва и трудио се да то одржи кроз разне аспекте своје професије. Резултат су Томине адаптације Бранкових дела, његови глумачки и поетски наступи Бранкових ликова и стихова.

Једна од Томиних најпопуларнијих адаптација и режија “Пет бојовника”  је још увек је у сећању многих генерација гледалаца који су имали прилику да је доживе кроз његов сценски наступ.

 

У Београду, децембар 2022.

Мирјана Филиповић Курузовић и Александар Курузовић


 

 

 

Позивамо све заинтересоване да дођу у библиотеку Дечјег културног центра Београд и да погледају поставку ПИСАЦ И ГЛУМАЦ.
ДОБРОДОШЛИ!