Premijera – “ŽAK ILI POKORNOST”

PREMIJERA
DRAMSKA PREDSTAVA MLADIH SA GOVORNIM TEŠKOĆAMA
“ŽAK ILI POKORNOST”
po motivima drame Ežena Joneska

Dečji kulturni centar Beograd, Takovska 8

Ulaz je slobodan

Premijera dramske predstave mladih sa govornim teškoćama, pod nazivom “Žak ili pokornost”, rađene po motivima Ežena Joneska, biće izvedena u subotu, 1. novembra, u 19 časova, na Maloj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Predstava “Žak ili pokornost” predstavlja završnicu projekta “Igra govora i jezika” udruženja Srebrno drvo, finansiranog od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Nastala u koprodukciji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd, koji je prepoznao značaj kulturne inkluzije mladih sa govornim poremećajima, predstava pokazuje kreativne potencijale mladih ljudi.

Izvođači su mlade osobe, uzrasta od 20 do 30 godina, pacijenti Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “Prof. dr Cvetko Brajović” u Beogradu, koji su na grupnom tretmanu mucanja kod logopeda Darinke Šoster. Tokom četvoromesečnog rada, kroz psihološko – dramske radionice, glumačke radionice i rad na pripremi predstave, postiglo se smanjenje psiholoških teškoća koje prate mucanje. Ovo je i bio jedan od ciljeva projekta, s obzirom da osobe koje mucaju prati strah od javnog nastupa i socijalna anksioznost.

Autor projekta je Sanja Dimoski, psiholog i psihoterapeut, docent na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Pored psihologa, u projektu su učestvovali stručnjak za patologiju govora, Darinka Šoster i dramski umetnici – Dina Radoman, pozorišni reditelj i Miloš Đorđević, glumac.

Posle izođenja prve reprize predstave, u ponedeljak, 3. novembra, održaće se Tribina pod nazivom “Scena i govorni poremećaji”, na kojoj će učestvovati izvođači i multidisciplinarni tim koji je sporovodio projekat – logoped, psiholog i dramski umetnici.

Ulaz je slobodan.

Dobrodošli!

Posted in Uncategorized and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *