ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ЈАНУАР 2022.

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ


Наслов: „Насмејани свет“

Аутор: Мирослав Антић

Сазнајте како је на Северном полу и каква је јесен, откријте разне заврзламе и незгоде, видите шта се догодило у циркусу мишева, обратите пажњу на плави месец и никако немојте да прескочите сагу о страшним капетанима.

Насмејте се и одушевите се песмама која ће вам дати крила.

Збирку прелепих песама за децу можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МЛАДЕ


Наслов: „Толстојева брада и Чеховљеве ципеле: Шетња кроз руску књижевност“

Аутор: Владимир Каминер

Владимир Каминер, један од најомиљенијих и најчитанијих немачких књижевника, написао је књигу о животу и делу великих руских писаца: Фјодора Достојевског, Лава Толстоја, Антона Чехова, Михаила Булгакова, Владимира Мајаковског, Владимира Набокова и Данила Хармса.

У књизи се налазе занимљиви подаци из живота ових руских великана, као и ерудитска али забавна анализа њихових дела.

Рођен у Москви, емигрирао у Берлин почетком деведесетих, Владимир Каминер је одрастао уз књиге Толстоја и Достојевског, у школи се бавио Мајаковским и Чеховом, потајно је читао Набокова, јавно рецитовао Булгакова, а све до данас поштовалац је Данила Хармса. Прослављени аутор бестселера „Руски диско“ у овој књизи на непоновљиво забаван и духовит начин прича о животу и делу седам великих аутора из своје домовине. За њега Достојевски, Толстој и остали великани руске књижевности нису апстрактни предмети проучавања, већ људи од крви и меса. Они су живели и волели, имали су необичне слабости, чудне склоности и уврнуте животе, који много говоре о свету у којем живимо.

Књига Владимира Каминера „Толстојева брада и Чеховљеве ципеле“ изузетно је жив и надасве забаван омаж седморици писаца, који читаоца инспирише да се упусти у властита истраживачка путовања кроз књижевност. Можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Степенице страха / Свети ветар“

Аутор: Мирослав Антић

Иако важи за највољенијег српског песника, Мирослав Мика Антић је написао и два прозна дела, љубавни роман и роман о одрастању „Степенице страха“ и недовршени, горки „Свети ветар“ о првим данима након Другог светског рата.

Кратки роман „Степенице страха“ је љубавна прича о сазревању Вука Павловића у једном морском градићу. Тинејџер Вук је на ивици понора који дели дечаштво и младост, али као одлучујући корак ка самосталности одабира да освоји високу и стрму морску литицу која је већ усмртила неколицину храбрих. Његови родитељи се свађају, његов свет уздрмала је појава девојке Оље, а он се окреће симпатичној професорки музике Боби…

Други роман представља зачетак епопеје о равници сазданој од звезда и блата, пијанства и лудила, среће и плача. „Свети ветар“ је болна сага о многим јунацима у преломној ноћи у којој се сустичу крај грозног рата и горки укус слободе.

Међутим, како је у свом бићу поета, Антић је, срећом, тако и режирао филмове и писао прозу. Зато и ови романи – снажног стила, богати динамиком и драматичним сликама, са извајаним и препознатљивим ликовима – трају као форме у које се излило неисцрпно Антићево песничко биће.

„Степенице страха/Свети ветар“ Мирослава Антића можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


Наслов: „Књига чежњи“

Аутор: Сју Монк Кид

Роман „Књига чежњи“ ауторке Сју Монк Кид је изузетна прича смештена у први век о жени која проналази свој глас и судбину.

У средишту радње налази се Ана, која се родила у Галилеји, у време када су се жене сматрале имовином, а очинску кућу напуштале само кад се удају. Она чезне да узме судбину у своје руке. Научила је да чита упркос мајчином противљењу јер жели да пише и пронађе сопствени глас. Глас који ће говорити у име свих ућутканих жена око ње.

Када је вере за постаријег удовца, Ана пада у очај. Но, сусрет са Исусом, харизматичним младим дрводељом у Назарету буди у њој нове чежње и пред њом се отвара другачија будућност.

Па ипак, ово није обична љубавна прича. Ана ће на свом путу доживљавати радости и несреће, али ће стећи и бројна пријатељства која ће јој обогатити живот.

Заснована на пажљивом истраживању и написана са поштовањем према Исусовом животу, са фокусом на његову хуманост, „Књига чежњи“ је инспиративан и незабораван приказ храбре борбе једне жене да оствари своју страст и потенцијал у времену, месту и култури који жене ућуткују.

„Књигу чежњи“, која је својевсртан тријумф ванвременског приповедања списатељице на врхунцу стваралачке моћи, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Неочекивана браћа“

Аутор: Амин Малуф

Кроз фикцију и параболу, Амин Малуф у новом роману „Неочекивана браћа“ обрађује главне теме којима се бавио у есејима „Убилачки идентитети“, „Поремећеност света“ и „Бродолом цивилизација“.

Алек, средовечни карикатуриста, и Ева, романсијерка која је написала само једну али култну књигу, једини су становници сићушног острва на обали Атлантика. Уопште се не виђају, све до дана када их необјашњив прекид свих средстава комуникације примора да изађу из своје љубоморно чуване самоће.

Како се може објаснити тај потпуни губитак веза? Да није планета можда доживела неку катаклизму? Над њом су се вец́ надвијале претње нуклеарног сукоба и тероризма широких размера. Да се није негде у свету одиграло какво разорно дивљаштво? Шта је са оближњим архипелагом? Да ли је дошло до катастрофе на континенту? Шта је са остатком планете?

Алек ц́е постепено одвијати клупко мистерије. Захваљујуц́и старом пријатељу Мороу, који је постао близак саветник председника Сједињених Америчких Држава, он успева да реконструише тачан след догађаја. Ако је катастрофа избегнута, установио је, онда се то догодило на неки чудан и неочекиван начин да историја више никада неће моћи да настави ранијим током.

Буран сусрет наших дезоријентисаних савременика са „неочекиваном брац́ом“ која тврде да потичу из древне Грчке, и поседују медицинско знање далеко напредније од нашег, представља драматичну снагу овог романа, истовремено му дајући одлике модерне бајке.

„Неочекивана браћа“ Амина Малуфа у продаји су у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram