ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ФЕБРУАР 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ


 

 

Откачена школа 6, Група аутора. – Београд: Лагуна, 2023.

 

Још вицева и још вицева и још вицева, јер смех лечи душу!

Изузетно успешан серијал вицева за школарце појачан је за нову књигу „Откачена школа 6“.

Књига коју је забавно читати наглас и у друштву, код куће и у школи доноси нам вицеве и шаљиве постове о Перици.

Перица је у пуној форми јер овог пута – поред вицева – доносимо и његове мудролије.

Упозорење: Читајте пажљиво и са разумевањем јер имамо дојаву да ће ускоро у школама бити и тест о познавању Перице и друштва.

 

Књигу „Откачена школа 6“ је илустровао Радич Мијатовић, а можете је пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Лавови са Пете авеније“, Фиона Дејвис

 

Бестселер Њујорк тајмса „Лавови са Пете авеније“ Фионе Дејвис ода је књижевности, Њујоршкој градској библиотеци и снази жена. Мајсторски написана прича о породичним тајнама и потрази за местом у друштву и историји савршена је за љубитеље историјске тематике чију радњу воде храбре јунакиње.

 

Година је 1913. и рекло би се да Лора Лајонс има све: њен супруг је наџорник у Њујоршкој градској библиотеци, живе у најлепшој згради на Менхетну, благословени са двоје деце. Али упорна и страствена Лора жели да ради и буде независна. Почиње да пише и објављује новинске чланке, упознаје чланице клуба „Хетеродокси“ које се залажу за право жена да гласају и буду самосталне. А када вредне књиге нестану из библиотеке, претећи да сруше сва њена уверења, мораће да промени своје ставове, ризикујући да изгуби све.

 

Година је 1993. и Сејди Донован покушава да изађе из сенке своје баке, чувене есејисткиње Лоре Лајонс. Таман кад постане кустос у Њујоршкој градској библиотеци, посао се претвара у кошмар јер ретки рукописи, бележнице и књиге нестају. Одлучна да спасе изложбу и каријеру, Сејди ће се упустити у потрагу за крадљивцем, а онда открити низ непријатних истина из породичне прошлости које бацају ново светло на највећу трагедију у историји Њујоршке градске библиотеке.

 

Фиона Дејвис је ауторка шест историјских романа – бестселера Њујорк тајмса – чије се радње одвијају у знаменитим њујоршким здањима, као што је случај са романом „Лавови са Пете авеније“.

Ову књигу можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс

 


 

 

„О љубави“, Ален де Ботон

 

Са умешношћу писца и увидом филозофа, аутор Ален де Ботон у књизи „О љубави“ открива тајне људског срца. Ово је у једном и јединствена љубавна прича и популарно филозофско дело.

 

Вероватно је истина да ми заиста не постојимо уколико нема некога ко види наше постојање, да не можемо да говоримо како треба ако нема некога ко би разумео шта хоћемо да кажемо и да нисмо у потпуности живи ако нисмо вољени.

Човек и жена се упознају током необавезног разговора на лету од Париза до Лондона, и тако почиње љубавна прича – од првог пољупца до прве свађе, од усхићења до сламања срца и свега што је између. Све нијансе једне везе расветљене су с потресном јасноћом док Де Ботон истражује емоције које људи често искусе, али их ретко кад схватају.

 

Дело је пуно цитата и референци на Платона, Канта, Ничеа, Витгенштајна, Паскала, Рошфукоа, Стендала, Гетеа, Фројда, Барта и, на крају, докторке Пеги Нирли, психоаналитичарке популарног дела са упутствима како да помогнете себи.

„Де Ботон је филозофији вратио њену најважнију сврху: да нам помогне да живимо своје животе.“ Индепендент

„Духовита, префињена књига, пуна мудрих и просветљујућих увида у вечне тајне љубави.“ Спецтатор

Књигу „О љубави“ Алена де Ботон можете пронаћи у књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„На мапи утопије“, Бранко Анђић

 

„На мапи утопије“ Бранка Анђића је књига путописних есеја, инспиративна и духовита. Анђић представља градове и земље три Америке дајући нам увид у начин живота и размишљање људи који живе далеко од Европе и разликују се од нас или су нам пак неочекивано слични.

 

У међупростор и међувреме ових путовања смештен је полускривени омаж посвећен градовима у којима је аутор провео највећи део свог живота: Буенос Ајрес и Београд.

 

„Записи који следе имају за циљ да исправе ту неправду увреженог уверења да се добар грађански живот нужно држи подаље од пустоловине. Да је довољно маштати под безбедним окриљем дневне собе, уз пићенце и пријатну музику. Путовања су ми одувек била добар изговор и још бољи подстрек да пустим у погон механизам слободних асоцијација, за које човек данас има времена само кад га воз, авион, аутобус, аутомобил, лађа принудно спречавају да ради било шта друго. Ако нема лаптоп, таблет, смартфон и друге данашње играчке. Убеђен сам, такође, да је доколица одличан катализатор креативног мишљења и ако очекујем да неко чита ове записе подстакнуте тумарањем по три Америке, онда, пре свега, помишљам на људе који још нису протерали доколицу из својих живота.

Да се разумемо: ово није бедекерски приручник, нити једна од оних свешчица које – ослањајући се на Википедију – помажу да, за цену једне књиге, направите велики пут. Ови записи нису, такође, ни каталог општих места туристичких атласа Јужне, Средње и Северне Америке, хемисфере коју сам прилично пропутовао: од мене нећете сазнати баш ништа о пирамидама Маја, о архитектури Мачу Пикчуа, о карневалу у Рију, нити о било чему што се повезује с колективном чежњом европског ходочасника по најпопуларнијим топонимима свеамеричке егзотике. За мене је ова књига, пре свега, начин да не заборавим о чему сам размишљао на неким местима која су за мене јединствена, без  обзира  на  то  да  ли  су  глобално  позната  или  не. Ово је мапа моје утопије“, пише Анђић.

 

„На мапи утопије“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Ружа под ледом“, Мирко Демић

 

Мирко Демић је романописац, приповедач, есејиста и драмски писац. Објавио је једанаест књига прозе, есеје, публицистичке текстове, драме. „Ружа под ледом“ садржи педесет прича уоквирених легендом о ружи под ледом, почетку породичног ’Постања’, и посвећених животу његових сународника из Хрватске.

 

Роман започиње догађајем који има снажан симболички карактер: сусретом далеког претка и приповедача, његовог потомка, на размеђи јаве и сна, у огледалу залеђеног издана. Аутентичност приповедања у роману постиже се коришћењем технике сказа у готово гномским дијалозима, једноставношћу израза и богатством значења, што доприноси томе да овај роман буде универзална животна прича коју прича човек на граници, било кад и било којој, покушавајући бар на овај начин да окупи свој расељени свет.

 

„Најснажнији подстрек за писање ове књиге била је смрт мајке. Њен одлазак сам покушао да ублажим сећањима на детињство и време када сам био у њеној близини. Оживљавао сам затомљене слике из година одрастања, а са њима и догађаје и бића који су га обележили. Нисам слутио да је, упоредо са мном, и детињство сазревало добијајући нове боје и нудећи нова значења. При склапању књиге користио сам делове мојих првих и неретко неуспелих књижевних покушаја. Они су у новом осветљењу заживели другачији и испунили празнине у сећању“, каже Демић.

 

По речима књижевнице Љубице Арсић: „Свет који Демић описује више не постоји, осим у сећању преживелих сведока, а читалац има доживљај да се, само због њега, грађењем приче, све обнавља пред његовим очима… Инспирисан сензибилитетом великог Бранка Ћопића, приповедач кроз наочаре песника и детета даје слику породице с пријатељима и комшијама као извор суштинског знања о ономе што нас окружује.“

 

„Ружа под ледом“ је у продаји у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *