РАДИОНИЦЕ ПОСВЕЋЕНЕ АНДЕРСЕНУ – РАДОСТ ЕВРОПЕ 2020

Током своје посете Краљевини Данској током јуна 2019. године, директор Дечјег културног центра Београд Драган Марић посетио је Андерсенов музеј у граду Оденсеу и том приликом договорио сарадњу на промоцији књижевне заоставштине великог данског писца у Београду и Србији.

У Дечјем културном центру Београд током августа реализују се кративне радионице посвећене Данској и значајном писцу за децу Хансу Кристијану Андерсену. Радионице су део програма 51. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе 2020“, на којима се деца на активан начин упознају са традицијом, уметницима, занимљивостима, обележјима и културним наслеђем различитих земаља Европе. Циклус од три бесплатне драмске радионице посвећене Данској „ПРЕДМЕТИ И ЖИВОТИЊЕ У ЧАРОБНОМ СВЕТУ АНДЕРСЕНОВИХ БАЈКИ“ реализују се  на платоу испред Дечјег културног центра Београд у понедељак 3. августа, среду 5. августа и петак 7. августа 2020. године, са почетком  у 11 часова.

Радионице су намењене деци узраста од 6 до 11 година која воле позориште и глуму, прихватају изазов и желе да маштом отпутују до Данске и чувеног Андерсеновог света бајки. На радионицама ће деца сазнати шта се догоди када предмети из Андерсенових бајки проговоре, које приче ће испричати чешаљ „Мале сирене“, шал „Снежне краљице“ или јастук „Ружног пачета“. Радионице води Лазар Дубовац, глумац и сарадник Дечјег културног центра Београд.

Ханс Кристијан Андерсен је био дански писац, најпознатији по бројним бајкама које су преведене на многе светске језике. Рођен је 2. априла 1805. године у данском граду Оденсеу, а умро 4. августа 1875. године у Копенхагену. Написао многе драме, путописе, романе и песме, али ће остати запамћен по бајкама. Написао је преко три хиљаде дела која су преведена на више од 125 језика. Неке од најпознатијих бајки Ханса Кристијана Андерсена су „Царево ново одело“, „Ружно паче“, „Палчица“, „Мала сирена“, „Снежна краљица“ и „Оловни војник“ Његове приче послужиле су као инспирација за бројне балете, позоришне представе и филмове, а данас највећа улица у Копенхагену носи његово име. Његов рођендан – 2. април се слави као Светски дан књиге за децу.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *