РЕ 2021 – Ликовни конкурс

 

Градска управа Града Београда – Секретаријат за културу и Дечји културни центар Београд
расписују
XXIII међународни ликовни конкурс „Радост Европе”

 

Овогодишњи међународни ликовни конкурс, већ двадесети и трећи пут позива децу и младе ликовне ствараоце (од 4 до 18 година) из целог света да својом раскошном палетом посведоче да је дечје ликовно стваралаштво са гледишта дубинске психологије и модерног схватања уметности уочено и признато као права стваралачка вредност. Суштина међународних ликовних конкурса, као и изложби које након тога следе, првенствено је ЛИКОВНИ СУСРЕТ, подршка природном и креативном начину живљења, јер само на тај начин могуће је сјединити интелектуално, чулно и емоционално. То представља и облик успостављања дијалога, јер је ликовни израз у првом реду комуникацијски процес.

Прошле године је услед глобалне пандемије одлучено да се не одустаје од планираног програма, па је Међународни ликовни сусрет „Радост Европе” одржан у измењеном облику. Био је ревијалан и виртуелан

 

Ове године, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, Међуанродни ликовни сусрет ће се одржати уживо у галерији Дечјег културног центра Београд. Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у појединачној и групној конкуренцији, у пет старосних категорија. Гости Међународног ликовног сусрета ће присуствовати урбаној ликовној колонији.

 

ПРОПОЗИЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА РАДОСТ ЕВРОПЕ

 

На конкурсу могу учествовати појединци, предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације.

• Право учешћа имају сва деца света од 4 до 18 година.
• Избор теме је слободан
• Примаће се радови на папиру рађени различитим техникама (оловка, темпера, гваш, акварел, пастел, туш, колаж, комбиноване технике на папиру, графика)
• Радове је потребно фотографисати или скенирати у резолуцији 300 дпи и послати на lidija.senicar@dkcb.rs са назнаком – МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС РАДОСТ ЕВРОПЕ путем онлајн сервиса WеTransfer или WeSendit.
• Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2020. или 2021. години и не смеју бити раније излагани на другим међународним конкурсима и изложбама.
• Уз сваки рад обавезно мора бити приложен формулар. (download link)
• Индивидуални учесници могу да пошаљу до три рада у различитим ликовним техникама, а установе и асоцијације до 20 радова различитих аутора
• Након стручног жирирања, биће контактирани аутори чији су радови изабарани за изалагање, да би на адресу Дечјег културног центра Београд послали радове у физичкој форми

 

Рок за приспеће радова је 12. јул 2021. године.

Првонаграђени у појединачној конкуренцији у свих пет категорија биће гости Београда и учесници урбане ликовне колоније у периоду од 28. септембра до 2. октобра 2020. године о трошку организатора, а награде ће им бити свечано уручене на отварању изложбе, која ће се одржати 28. септембра. Трошкове пута сносе награђени.

 

Директор Дечјег културног центра Београд
мр Драган Марић

 

Додатне информације:
Лидија Сеничар, уредник ликовног конкурса
Дечји културни центар Београд
Таковска 8, Београд

тел. +381 11/ 32 42 011; 32 37 360
моб: +381 60 167 33 45
е- мејл: lidija.senicar@dkcb.rs