Стрип КАИШ – ФЕСТИВАЛ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ

Од 2011.године (када је основан на иницијативу Лидије Сеничар, уреднице ликовних програма и Милете Милорадовића, карикатуристе који води радионицу стрипа и карикатуре у Дечјем културном центру Београд) код деце и младих развија ликовну и литерарну писменост кроз најаједноставнију форму стрипа  –  форму каиша. Конкурс се од почетка расписује у мају месецу и електронском поштом се шаље школама, дечјим културним центрима, ликовним педагозима који у својој пракси раде са децом и младима илустрацију и стрип, дечјим установама и асоцијацијма по Србији и сада већ по целом свету (од 2017. године СТРИП КАИШ конкурс има мађународни карактер).

Конкурс се објављује и  у стручним часописима који се баве деветом уметношћу (домаћим и међународним, како у штампаној, тако и у електронској форми). На конкурсу могу учествовати деца и млади узраста од 5 до 18 година. Тема и техника рада су потпуно слободне. Потребно је да се испуни форма стрип-каиша. Стручни жири одабира радове за излагање и додељује награде у појединачној и групној конкуренцији у четири старосне категорије. Предност се даје оним радовима који поседују оригиналан језик и стриповну нарацију. Код радова старије узрасне категорије вреднују се цртеж и колорна или графичка обрада квадрата, начин на који слика прати литерални предложак, као и дизајн самог каиша или табле.

Пројекат СТРИП КАИШ је од почетка комуницирао првенствено са децом и младима, кроз предавања, изложбе, трибине и кроз изложбено-едукативни програм приблажавао је учесницима уметност стрипа и илустрације. Својим раскошним програмом врло брзо је прерастао у манифесатцију. Децембар је у Дечјем културном центру Београд проглашен месецом девете уметности, а целокупан програм ФЕСТИВАЛОМ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ. Круна месеца је свакако отварање изложбе сада већ међународног конкурса СТРИП КАИША. Присутни (деца и млади с асвојим породицама) тада имају могућност да се упознају са еминентним ауторима из света стрипа и анимације (гост изненађења је неизоставни део на отварању зложбе). Најзаинтересованији имају могућност да опробају своје умеће у студијима за стрип и анимирани филм.

Целог месеца се организују изложбе, трибине, радионице, промоције нових издања, разговори са еминентним стрип ауторима и историчарима уметности за све генерације. Од 2018. године, организује се и једнодневни фестивал „У земљи Сањалији — фестивал у част сањања, стрипова и Малог Нема“ у стручној организацији Центра за уметност стрипа Београд при Удружењу стрипских уметника Србије.

Оно што ову манифестацију чини посебном је што се кроз едукативни програм код учесника свих генерација подстиче развијање визуелне писмености, јер СТРИП, као ретко који медиј има способност да отелотвори глобалне феномене на врло комплексан начин.

 

Уредник је Лидија Сеничар са бројним сарадницима.

 


2023.

 

LAKI-katalog-strip-2023_str-01-32

 


2022.

 

strip kais_2022 katalog

 

86 item(s) « of 6 »

 


2021.

 

strip kais_2021 katalog

 

30 item(s)

 


2020.

 

katalog strip 2020

 


2019.

 

59 item(s) « of 2 »

 


2018.

 

69 item(s) « of 3 »

 


2017.

 

58 item(s) « of 2 »

 


2016.

 

55 item(s) « of 2 »

 

 


2013.

 

Kais 3 katalog

politika_ndz66dp2

vecernje_novosti_r9rvb8gt
blic_7hwdesye

 


2012.

 

46 item(s) « of 2 »

 

flajer 2012

 


2011.

 

17 item(s)