XVIII МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС РАДОСТ ЕВРОПЕ

XVIII МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС РАДОСТ ЕВРОПЕ

2 – 20. октобар 2016.

Галерија Дечјег културног центра Београд


20160930-re-lk-1


Овогодишњи, осамнаести по реду, Међународни ликовни конкурс као и предходних година прерастао је границе Европе, објединивши децу и младе из целог света. На конкурсу су учествовали појединци, предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне установе и асоцијације. Право учешћа су имала сва деца света, узраста  од  4 до 18 година. Радови су стизали из градова широм Србије, као и из држава са скоро свих  континената: из Аргентине, Бугарске, Белорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Чешке, Грчке, Хрватске, Кине, Летоније, Литваније, Пољске, Русије, Словеније, Словачке и Грузије.

На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је преко 3000 радова.

Избор најбољих радова и рангирање по уметничком квалитету ове године извршио је стручни жири у саставу: др Бранка Кузмановић, ванредни професор на Факултету примењених уметности у Београду, Драган Рајшић, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду и Зоран Станаревић, ликовни педагог у ОШ “Јефимија” у Обреновцу.

Додељене су награде у појединачној категорији и категорији колекција, као и многобројне похвале: десет првих, двадесет других, двадесет шест трећих награда и деведесет девет похвала у појединачној и категорији колекција.

20160930-re-lk-2Суштина међународних ликовних конкурса, као и изложби које након тога следе, првенствено је ликовни сусрет, подршка природном и креативном начину живљења, јер само на тај начин могуће је сјединити интелектуално, чулно и емоционално. То представља и облик успостављања дијалога, јер је ликовни израз у првом реду комуникацијски процес. Зато, захваљујем свим ликовним педагозима, васпитачима, родитељима и старатељима који допуштају да се визуелна форма код њихове деце развија и расте, да се несметано креће и да никада не прескаче степенике на сопственом развојном путу.

Најбољи дечји радови своје место налазе и на пригодној поштанској марки „Радост Европе”.  Мотив на марки: цртеж Катарине Ковачевић (11 година, Србија).

20160930-re-lk-3

 

Мотив на вињети: цртеж  Никол Адамик (7 година, Словачка). Мотив на коверти: цртеж Немање Леонтијевића (11 година, Србија). Стручна сарадња: Лидија Сеничар, уредник ликовног конкурса, Дечји културни центар Београд, Графичка обрада марке: Јакша Влаховић, академски графичар.

 

Сви награђени радови ће се наћи на изложби у Галерији Дечјег културног центра Београд, на свечаном отварању 2. октобра када ће бити уручене и награде. Изложба ће бити отворена до  20. октобра. Током новембра, сада већ традиционално део изложбе моћи ће да се погледа и у Културном центру Горњи Милановац, где сваке године постоји све веће интересовање за увек свеже дечје стваралаштво.

Гости овогодишњег Међународног ликовног конкурса су из Дечје уметничке школе бр. 6, из Липецка, Русија: Елена Матсак, ликовни педагог Дечје уметничке школе бр. 6, из Липецка, Русија и Дмитри Ветерин, добитник прве награде у старосној категорији од 15 до 18 година.


Изложбу прати богато илустрован каталог награђених радова:

За издавача: проф. мр Драган Марић, директор

Уредник ликовног конкурса: Лидија Сеничар, историчар уметности

Графичко обликовање, дигитални дизајн, припрема за штампу: Горан Симић

Концепција и поставка изложбе:  Лидија Сеничар

Асистент уредника: Милош Ђуран

Фотограф:  Драгослав Михајловић

Превод на енглески: Весна Стаменковић

Штампа:  Data Copy

Тираж: 400

Posted in Радост Европе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *