YOUNG THEATRE – драмска радионица за професионалце из области позоришта за децу

YOUNG THEATRE – драмска радионица за професионалце из области позоришта за децу

 

Током наступајућег викенда, у суботу 10. фебруара и недељу 11. фебруара 2018. године, у Дечјем културном центру Београд одржаће се Драмска радионица намењена професионалцима у области позоришта за децу и младе, а у оквиру пројекта међународне сарадње под називом YOUNG THEATRE. Радионицу у којој ће учестовати 17 драмских педагога из Београда и Новог Сада, држаће тим драмских педагога Дечјег културног центра Београд на челу са др Полом Марејем. Радионици ће присуствовати и гост-експерт из Словеније госпођа Сташа Брачић, драмски педагог Пионирског дома у Љубљани. Тема радионице ће бити методологија рада позоришта импровизације, са циљем да је драмски педагози искористе у раду са децом и младима у оквиру својих драмских школа, драмских група или позоришта за децу и младе, како би се код деце и младих развило интересовање за позориште – што да се у њему учествује, што да позориште посете као публика. Радионица ће трајати 20 школских часова подељених у 7 образовних сесија, а свако од учесника ће добити Приручник за рад који ће садржати конкретне вежбе и игре из области позоришта импровизације. Приручник је настао током рада драмских педагога ДКЦБ-а са својим колегама из партнерских институција из Словеније, Пољске, Румуније, Хрватске, Словачке и Македоније, током протеклих шест месеци. Завршна сесија радионице представљаће показна вежба – перформанс, који ће извести учесници радионице.

Радионица је једна од активности пројекта међународне сарадње YOUNG THEATRE, који је кофинансиран из Фонда Креативна Европа, подпрограм: Култура. Пројекат траје две године и у њему учествују Пионирски дом из Љубљане као главни партнер и Дечји културни центар Београд (Србија), Комична опера за децу из Букурешта (Румунија) и Културни центар из Елка (Пољска) као партнери. Поред њих у пројекту учествују и Лабораторија за савремено позориште КРИЛА из Ријеке (Хрватска), Театар Талија из Зволена (Словачка) и Позориште за децу и младе из Скопља (Македонија) као придружени партнери.

Следећа активност на пројекту одржаће се у априлу 2018. године када ће са истим циљем бити одржана Драмска радионица за школске педагоге. Како је изгледао рад на пројекту и каква је атмосфера међу учесницима погледајте у кратком видеу о активности под називом Интерим састанак, одржаном у Букурешту током јануара 2018. године, а на којем је учешће узео комплетан пројектни тим из свих институција.

 

 

Posted in Uncategorized, Креативна Европа and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *