Загонетне приче са Урошем Петровићем

 

Урош Петровић са малишанима у Дечјем културном центру Београд

Национални дан књиге обележен је у Дечјем културном центру Београд програмом ,,Загонетне приче са Урошем Петровићем’’, организованим у сарадњи са Амбасадом Словеније, ЕУНИК Кластером Србија, Културним центром „Колегијум Хунгарикум“, Аустријским културним центром и Лагуном.

Поред представљања књига писца за децу Уроша Петровића, идеја је била да се код најмлађе публике стимулише процес размишљања, у чему је помогао чувени писац кроз своје препознатљиве и бескрајно занимљиве загонетке. Учесници програма били су ученици два одељења 4. разреда ОШ ,,Свети Сава’’, која су решила загонетке и добила Урошеве наградне лоптице-смајлије (којих има још само триста хиљада). Амбасада Словеније обезбедила је поклон књиге за све ученике које је Урош Петровић са осмехом потписао.

Урош Петровић пише књиге за децу и младе које померају границе у савременој српској литератури. Почев од збирки прича – мозгалица и романа у загонеткама до фантастичних приповести, дела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор у његовим књигама, све више постају омиљеним штивом и за одрасле.

„Бајке“, „Загонетна потрага“, „Деца Бестрагије“, „Караван чудеса“, „Мистерије Гинкове улице“, „Загонетне приче“, „Неко се уселио у ону стару вилу“, „Прича о Јангу“, само су неке од бројних књига којима је Урош Петровић освојио срца младих читалаца.

Свако његово дружење са читаоцима, како са домаћим тако и са онима ван земље, јесте својеврсни спој књижевног сусрета, креативне радионице и позоришне представе, уметничко-интелектуални перформанс који увек протиче у живој, интерактивној атмосфери и потом се дуго памти и препричава.

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

24 item(s) « of 2 »

 

 

 

Posted in Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *