Свесрпски дечји сабор 2018

eng
Broshura SDS2018 DKCB pages

foto (13) - Copy

проф мр Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд

Драга наша децо,

Ова страница је заједничка српска соба пуна љубави и радозналости за вас, драга наша децо из целог света, за ваше старе и нове пријатеље.

На овој нашој планети Земљи, где год живели, шта год радили – све нас љубављу веже заједничка нит, заједничка прича на коју смо поносни, а то је земља нашег порекла, наша најлепша, једина Србија која вас воли и чији вас вршњаци од срца позивају да се дописујете, разговарате међусобно, дружите…

Добродошли у своју српску кућу, у собу пријатељства и љубави, на своју фејсбук страницу “Свесрпски дечји сабор”!

проф мр Драган Марић
директор Дечјег културног центра Београд
——————————————————————————————————————————————————————


С В Е С Р П С К И    Д Е Ч Ј И    С А Б О Р

 

 

Под покровитељством председника Републике Србије, Њ.Е. господина Александра Вучића, Дечји културни центар Београд организује и реализује пројекат „Свесрпски дечји сабор“ са идејом развијања осећања припадности матици земљи код деце у расејању. Циљ пројекта је да деца заволе земљу свог порекла, да науче и проговоре српски језик, упознају знаменитости Србије, културне тековине и историју.

Пројекат је усмерен према деци српског порекла у региону, а у наредним годинама и према деци из дијаспоре.

Поред прилике да учествују у посебно осмишљеним културно-едукативним програмима у периоду од 23. до 27. маја, боравећи у породицама ученика београдских основних школа учесници узраста од 10 до 14 година развијаће јединствена пријатељства и поделиће позитивна искуства са својим вршњацима из Београда.

У пројекту ће ове године учествовати ученици који су се истакли у литерарним, драмским секцијама, говорништву или такмичењима из историје из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније, Црне Горе и Македоније.

Домаћин првог Свесрпског дечјег сабора биће ОШ “Старина Новак”.

 

ПРОГРАМ

СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР
23 – 27.мај 2018. године


ДОБРОДОШЛИ КУЋИ – среда, 23.мај


 

Пријем гостујућих група деце и смештање деце у домове ђака београдских школа.

 


ДАН ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА – четвртак, 24. мај


 

11:00
Програм обележавања „Дана Ћирила и Методија“, сала Донка Шпичек, Дечјег културног центра Београд. Манифестацију званично отвара Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије. Учесници програма: Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Бода Нинковић, КУД Талија, Хор ДКЦБ и Хор Чаролија.

 

12:15
Обилазак Београда аутобусима, полазак испред Дома Народне скупштине

 

14:30
Свечани пријем у Храму Светог Саве – домаћини: новоизабрани епископ ремезијански, архимандрит Стефан, настојатељ Храма и Горан Весић, градски менаџер

 

 


БЕОГРАД КРОЗ ВЕКОВЕ – петак, 25. мај


 

10:00
„Београд кроз векове“ на Калемегдану – Кроз дијалог са глумцима костимираним у ликове из српске историје, науке и уметности деца ће се упознати са знаменитим личностима и историјским догађајима у амбијенталним целинама.

 

12:45
Шетња кроз центар града

 

13:30
Стручно вођење кроз Дом Народне скупштине Републике Србије

 

15:30
Oбилазак Музеја аутомобила
Пројекција филма „Наивна прича“/ДКЦБ

 

 


ДОБАР ДАН, СРБИЈО – субота, 26. мај


 

10:30
Обилазак Тршића са туристичким водичима

 

13:00
Позоришна представа „Преваранти“, Малог позоришта „Душко Радовић“ по мотивима „Два новца“ Вука Стефановића Караџића, по тексту Миладина Шеварлића у режији Предрага Штрбца

Посета Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу и ручак

 

 


ПОВРАТАК ГОСТУЈУЋИХ ГРУПА – недеља, 27.мај