РЕ – Tема

 

 


КАКО РАСТЕ ПАМЕТ

Слоган 55. Међунардоног сусрета деце Европе гласи „КАКО РАСТЕ ПАМЕТ“ по наслову књиге Будимира Нешића, како би се обележио јубилеј 50 година од првог издања истоимене књиге. Књига „Како расте памет“ осликава непоновљиву оригиналност дечјег виђења света кроз низ исказа, мисли и одговора које је сакупио из свог рада са децом.

КАКО ГРУПЕ МОГУ ДА ПРИСТУПЕ ТЕМИ?
Ове године питамо се како деца виде свет, шта их инспирише, како се развијају, у каквом свету сазревају, колико их одрасли разумеју и да ли су одрасли помало надмени у уверењу да су увек у праву. Слоган „КАКО РАСТЕ ПАМЕТ“ као инспирација за припрему наступа за „Радост Европе“ може бити широко и слободно протумачен у складу са уметничким сензибилитетом групе.

 

БУДИМИР НЕШИЋ
Будимир Нешић био је српски психолог и књижевник који је свој професионални живот посветио деци. Поред тога што је са децом и родитељима радио као психолог, истакао се и као аутор песама, афоризама, књига, сценарија за децу, тако да су његови текстови извођени у позоришту или екранизовани, а компонована је и музика за децу. Коаутор је чувених књига „Оловка пише срцем“ и „Поздрави неког“. Поносни смо на чињеницу да је део радног века провео у Дому пионира (данашњем Дечјем културном центру Београд), а радио је и у Центру за социјални рад у Земуну.

 

radost-evrope