Међународна сарадња

 


2021.

 

YOUNG THEATRE ON THE MOVE – Словенија, Србија, Пољска, Румунија и Француска

Тим Дечјег културног центра Београд у марту је учествовао је на међународном стручном скупу који одржаног у оквиру пројекта међународне културне сарадње МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ (YOUNG THEATRE ON THE MOVE). Дводневни стручни скуп реализован је онлајн, путем Зум апликације.

У мају Дечји културни центар Београд реализовао је радионицу креативног покрета и драмске импровизације за педагоге, по методологији пројекта МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ, на Фестивалу школског позоришта Културног центра Крушевац, а уз подршку Градске управе Крушевца.

У оквиру фестивала ГЛУМИЈАДА 2021 у јуну 2021. године поред позоришних представа одржан је ДАН ИМПРОВИЗАЦИЈЕ – радионице за педагоге креативног покрета и позоришне импровизације по методологији пројекта Младо позориште у покрету (Young theatre on the move). Радионицу креативног покрета и позоришне импровизације водили су Теодора Мунтеану – балетска солисткиња дечје комичне опере Букурешт и балетски педагог Балетског студија МЛАДИ УМЕТНИЦИ при дечјој комичној опери – Букурешт, Ивана Табори Обрадовић – уредница сценских програма у Дечјем културном центру Београд, Драгана Станисављевић – балетски педагог Балетског студија ДКЦБ, глумац и редитељ Пол Леонард Мареј и глумица Тијана Кесић Стаменковић. Крајем јуна одржана је радионица позоришне импровизације и кративног покрета за децу као додатна активност током школског распуста: YOUNG THEATRE ON THE MOVE SUMMER SCHOOL.

 

У септембру су реализована гостовања у Љубљани – Словенија и Елку – Пољска на тему одржавања стручних радионица и размене искуства на тему методологије ИМПРО покрета. Као експерти у име тима ДКЦБ, радионицу у Љубњани водила је Драгана Станисављевић, а у Елку Тијана Кесић Стаменковић.

 

У октобру су реализоване још две гостујуће радионице креативног покрета и драмске импровизације за педагоге, по методологији пројекта МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ, прва у Културном центру Горњи Милановац, а друга у Центру за културу Свилајнац.

 

Еразмус + КО ЈЕ МЛАДА ЕВРОПА?

Пројекат КО ЈЕ МЛАДА ЕВРОПА, започет је у марту 2021. припремним радњама и контактима између партнера. У понедељак 10. маја 2021. године у Сали „Донка Шпичек“ одржана је прва припремна радионица пројекта међународне размене младих подржаног кроз програм Еразмус +. У радионици су учествовали чланови Belgrade English Language Theatre-a – драмске групе на енглеском језику Дечјег културног центра Београд, коју води др Пол Мареј. Радионица је прва у низу активности на пројекту који је планиран за реализацију од маја до новембра 2021. године, a водили су је Пол Мареј – уметнички руководилац пројекта и Далибор Стојановић – руководилац логистике и оперативе пројекта.

 

Београд и Краснодар очима деце

Дечји културни центар Београд jе представљаo Град Београд на овогодишњој прослави Дана града Краснодара (Руска Федерација) учешћем на ликовном конкурсу за младе уметнике „БЕОГРАД И КРАСНОДАР ОЧИМА ДЕЦЕ”. Учешће на конкурсу дошло је на препоруку и уз подршку Секретаријата за културу Града Београда. Организатор конкурса је Одељење за спољне односе и протокол Градске управе града Краснодара и Скупштина града Београда.

Циљеви пројекта су развијање билатералних, културних и стваралачких веза између народа Русије и Србије, градова Краснодара и Београда, јачање пријатељства између деце и тинејџера из Краснодара и Београда, као и проширење њиховог погледа и знања о руској и српској историји, култури и традицији. Радове који су представљали Београд насликали су чланови Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд. По 20 најбољих радова у две старосне категорије изабрано је и послато на заједничку изложбу у Краснодар, организовану поводом Дана Града Краснодара, након чега ће изложба и пројекат бити представљени и београдској публици на изложби у Галерији Дечјег културног центра Београд планираној за 27. јануар 2022. године.

Пројекат билатералне међународне сарадње реализовали су Алексеј Луговскиј – начелник одељења за спољне послове градске управе Града Краснодара, Анаида Бадалиан из Одељења за спољне односе и протокол Града Краснодара и управитељ уметничке школе Владимир Димитријевић Мухин, док су Београд предстабљали Далибор Стојановић, координатор програма Дечјег културног центра Београд и мр Катарина Булајић Павловић, педагог Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд.

 


2020.

 

“YOUNG THEATRE ON THE MOVE” – Словенија, Србија, Пољска, Румунија и Француска

Дечји културни центар Београд успешно је током 2020. године реализовао пројекат међународне културне сарадње YOUNG THEATRE ON THE MOVE, подржан средствима европског фонда Кративна Европа и Министарства културе Републике Србије.

Пројекат се реализује од новембра 2019. године до септембра 2021. године. План за 2020. годину је у потпуности реализован упркос свим изазовима везаним за пандемију вируса COVID-19. Активности за јавност које су реализовaне у 2020. години су:

 

Образовни модул 2 (Joint Module 2): Радионица за позоришне прoфесионалце –19. јануар 2020. године

Образовни модул 3 (Joint Module 3): Радионица за драмске и плесне педагоге који раде са децом: 22. и 23. фебруар 2020. године

Интерим састанак број 1 у Дечјем културном центру Београд: Стручни скуп представника свих партнерских институција на пројекту: септембар 2020. године

Образовни модул у средини ван матичног региона (Joint Module Going Local): Радионица за педагоге одржанау Културном пределу Тршић – Троноша: октобар 2020

Рад на писању стручног издања – брошуре: мај-децембар 2020

 

Додатне реализоване пројектне активности Дечјег културног центра Београд у 2020. години су:

– Радионица „Земља из маште“ – презентација пројектне методологије у оквиру креативних радионица за децу манифестације РАДОСТ ЕВРОПЕ 2020

– снимање телевизијске емисије НОВИ СНОВИ у продукцији ТВ Корени и Дечјег културног центра Београд на тему пројекта, активности и методологије.

Менаџер пројекта за Србију: Далибор Стојановић.

 

ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА „МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА – ДЕЦА ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ“ – Кина, Србија и Аустрија

Делегација Дечјег културног центра Београд учествовала је 1. јуна на видео конференцији поводом пројекта „Међународне изложбе ликовних радова – Деца против епидемије“. На видео конференцији, којом је председавала госпођа Фу Ђинг, директорка Канцеларије за иностране послове Народне владе покрајине Хенан, тема је била реализација „Међународне изложбе ликовних радова – Деца против епидемије“, која би требало да се реализује у Кини, Аустрији и Србији, а под слоганом: „Заједно се боримо против епидемије да бисмо свет испунили љубављу“. Датум 1. јун је изабран са снажном симболиком с обзиром да је УНИЦЕФ тај дан прогласио међународним Даном детета.

Учешће у видео конференцији су узели представници инситуција и организација из кинеске покрајине Ханан: годсподин Ли Џен – заменик директора Канцеларије за иностране послове Народне владе провинције Хенан и потпредседник Народне асоцијације провинције Хенан за пријатељство са страним земљама, господин Ћи Пенгфеи – генерални секретар Народне асоцијације за пријатељство са страним земљама, госпођа Ма Јингјинг – оснивачица образовне установе за децу Лингсе, као и руководиоци Музеја уметности провинције Хенан. Поред учесника из Кине на конкференцији су учествовали и колеге из Аустрије и Србије. У име астуријске стране учешће је узео годсподин Герд Камински – извршни потпредседник Аустријског удружења пријатељства са Кином, док су из Србије учешћа узели Горан Васиљевић – председник Удружења за пријатељство и сарадњу са Кином ,,Друштво Далеки исток”, Марина Поп-Ценић – заменик председника Удружења за пријатељство и сарадњу са Кином „Друштво Далеки исток”, Драгомир Петронијевић – члан Градског већа града Београда, као и представници Дечјег културног центра Београд. У име наше институције учешће су узели госпођа Весна Крнајић-Митровић – уредница културно-образовних програма ДКЦБ, госпођа Лидија Сеничар – уредница ликовних програма ДКЦБ и Далибор Стојановић – координатор програма ДКЦБ, који се се у име наше институције и обратио уваженим партнерима.

 

ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА – ПЕКИНШКИ ФОРУМ СЦЕНСКИХ УМЕТНОСТИ 2020 – „Изазови и могућности током пандемије“

Дечји културни центар Београд је учествовао на видео конференцији ,,Пекиншки форум сценских уметности 2020“, чији је домаћин Национални центар за сценске уметности Кине, чији је циљ да редовно служи као платформа за размену уметничких институција широм света.

На тему „Изазови и могућности током пандемије“ форум се одржао од 9. до 10. септембра онлајн, са детаљним дискусијама о четири теме, укључујући „Појава и примена нових начина уметничке продукције“, „Могућности и изазови онлајн преноса “, „Нови начини рада позоришта током пандемије“ и „Нови изгледи за изградњу заједнице заједничке будућности за позоришта широм света међу учесницима ради размене искустава и подстицања виталности”.

Форуму су присуствовали учесници стотинак институција из више од 20 земаља или региона са 6 континената. ДКЦБ је на овом међународном стручном скупу представљао Далибор Стојановић, координатор програма ДКЦБ.

 


 

 

 


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2019


 • На Међународном фестивалу „Деца Балкана“ у Бањи Хасково, Бугарска, Хор ДКЦБ добио је специјалну награду за хорско певање
 • На Међународном фестивалу духовне музике „Магутни Божа“, Могиљеб, Белорусија, Хор ДКЦБ освојио је трећу награду у конкуренцији од 24 хора
 • Хор Дечјег културног центра Београд гостовао је у Печују у Мађарској, где је одржао новогодишњи концерт са Печујским дечјим хором
 • На Vienna Dance Open у Бечу, Аустрија наступила је сениорска група Балетског студија ДКЦБ и том приликом освојила четврто место
 • Гостовање Енглеске позоришне радионице (BELT) ДКЦБ у Будимпешти. Најстарији полазници Енглеске позоришне радионице, узраста од 17 до 18 година, у марту су гостовали у Будимпешти, где су извели представу „Lady Vanishes“ и учествовали у драмским радионицама
 • Енглеска позоришна радионица (BELT) учествовала је у међународном пројекту „Реке“, који се реализовао у Енглеској (Лондон) и у Србији (Београд)
 • У сарадњи са Министарством спољних послова РС – Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представа „Краљевић Марко – Од предања до реповања“ гостовала је Хрватској, у Основној школи „Катарина Зрињска“ у Крњаку и у Српској православној општој гимназији „Катарина-Кантакузина Бранковић“ у Загребу.
 • Делегација ДКЦБ и учесници фестивала ФЕДЕМУС традиционално су гостовали на фестивалу Златно славејче у Скопљу, Македонија

 


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2018


 • Чланови Енглеске драмске позоришне радионице учествовали су на Фестивалу европских англофонских позоришних друштава (FESTIVAL OF EUROPEAN ANGLOPHONE THEATRICAL SOCIETIES – FEATS 2018), такмичењу на коме учествују европске аматерске драмске групе које раде на енглеском језику. Фестивал се сваке године одржава у различитом граду, а ове године се одржао у Антверпену, у Белгији. На фестивалу је учествововало 20 позоришних представа које се изводе на енглеском језику. ДКЦБ је на фестивалу извео драму ”Balkan Closed Circule”.
 • Енглеска позоришна радионица ДКЦБ реализује размену са омладинском позоришном трупом која ради при Англиканској цркви Светог Андреје у Москви, Руска Федерација. Гостовање најстарије групе полазника БЕЛТ-а у Москви и заједничка драмска радионица са вршњацима из драмске групе при Англиканској цркви Светог Андреје у Москви било је од 20. до 23. јуна 2018. године.
 • Енглеска позоришна радионица ДКЦБ реализовала је позоришну радионицу у Љубљани, Словенија, на којој су учесници били из Србије, Словеније и Хрватске.
 • Остварена је сарадња Хора ДКЦБ и Хора франкофоно-српске школе „Ecole de musique franco-serbe de la Suisse Romande“ у Лозани. Хор ЕМФС гостовао је у октобру у ДКЦБ, а Хор ДКЦБ реализовао је  неколико концерата у Швајцарској у јуну месецу 2018. године.
 • Гостовање Хора ДКЦБ на 18. Интернационалном етно фестивалу у Хаскову, Бугарска.
 • Концерт Чешколипског дечјег хора и Хора Дечје културног центра Београд одржан је у на Великој сцени „Донка Шпичек” у Дечјем културном центру Београд.
 • Хора ДКЦБ је гостовао у Швајцарскoj и одржао самостални концерт филмске и дечије музике на Тргу де Салаз, Лозана, 21. јуна на Светски Дан музике, потом заједнички концерт хорова Мали вокалисти, Дечјег културног центра Београд и ансамбала Ministrings и Helvetia bend, у Auli de Elize, Лозана и три концерта духовних и традиционалних српских песама у Цркви светих Кирила и Методија, Бернс.
 • Традиционална међународна сарадња са Хором „Златно славејче“, Скопље, Македонија, реализована је у новембру месецу 2018. године, када је Дечји културни центар Београд наступао на Фестивалу „Златно славејче”.
 • Дечји културни центар Београд, као референтна градска али и државна институција на пољу дечје уметности и културе, већ деценијама негује пријатељске и сарадничке односе са културним институцијама, друштвима и организацијама у различитим земљама света, као и са члановима српске диајспоре.

Доказ за богату међународну културну сарадњу је и Међународни сусрет деце Европе РАДОСТ ЕВРОПЕ, који наша кућа организује, као градску манифестацију, сваког октобра већ четрдесет година. Уз РАДОСТ ЕВРОПЕ наша кућа негује и низ других односа међународне сарадње.


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2017


 • Традиционална међународна сарадња са хором „Златно славејче“, Скопље, Македонија, у новембру месецу;
 • Учествовање хора ДКЦБ на Међународном на фестивалу;
 • Међународна размена у области позоришта за децу и младе, гостовање Енглеске позоришне радионице ДКЦБ;
 • Гостовање балетског студија на фестивалима у Бечу и Берлину.
 • Градоначелник Ковентрија Тони Скипер и делегација овог града из Велике Британије била је у званичној посети Града Београда поводом шездесет година братимљења два града. Након званичног састанка са градоначелником Београда Синишом Малим, градоначелник Ковентрија је са сарадницима посетио Дечји културни центар Београд. Том приликом се упознао са историјатом и  радом инситуције, а посебна пажња била је посвећена међународној културној сарадњи коју је Дечји културни центар Београд остварио са партнерима из Ковентрија.Тема разговора је била потенцијална сарадња на пољу културе за децу и младе, са освртом на могућност да деца из Ковентрија буду гости Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе“, као и могућност сарадње између Belgrade Theatre-a из Ковентрија и Belgrade English Language Theatre-a Дечјег културног центра Београд. Господин Скипер је у оквиру своје посете Београду био гост на Гала концерту „Радости Европе“ у Сава центру. Посета градоначелника и делегације Ковентрија завршена је обиласком институције и заједничким фотографисањем.

 


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2016


 

 • Традиционална међународна сарадња са хором „Златно славејче“, Скопље, Македонија, у новембру месецу
 • Учествовање хора ДКЦБ на Међународном такмичењу у Италији, Лаго ди Гарда, у априлу месецу
 • Учествовање музичко-сценског програма ДКЦБ на Међународном фестивалу у Грчкој, Ханиоти у септембру месецу
 • Позориште младих „Акција“ –  Међународна размена у области позоришта за децу и младе, гостовање Енглеске позоришне радионице ДКЦБ, English Actors International, Москва, Руска Федерација
 • Стручна сарадња са сродном институцијом културе за децу „Музеико“ – Софија, Бугарска

 


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2015


 • Манифестација „Бранкови дани“ у Вуковару, Хрватска, септембар (наставак сарадње)
 • Фестивал „Let the People Sing“, Минхен, Немачка, октобар
 • „Златно славејче“, Скопље, Македонија, новембар (гостовање учесника фестивала „Деца композитори“)
 • „International Youth Participation in Theatre Making“, Праг, април (гостовање Енглеске позоришне радионице)
 • „International Youth Participation in Theatre Making“, Единбург, август
 • Гостовање Хора ДКЦБ у Културном центару Србије у Паризу

 


ПРОГРАМИ МЕЂУНАРОДНЕ САРАДЊЕ 2014


 • Учешће на Манифестацији „Бранкови дани“ у Вуковару, Хрватска
 • ZOOM Филмски фестивал анимираног филма, Љубљана, Словенија
 • OFGS- Otroški festival gledaliških sanj, Љубљана, Словенија
 • Златно славејче“, Скопље, Македонијa
 • Гостовање представе „У сенци Хамлета“, Шведска

 

 

2013

ЉУБЉАНА СЛОВЕНИЈА, јул 2013. године: Протокол о културној сарадњи Дечјег културног центра Београд и Пионирског дома – Центра за културу младих из Љубљанe

БЕОГРАД, СРБИЈА, мај 2013. године: И Међународни конгрес културних центара КУЛТУРА ЗА ДЕЦУ И МЛАДE

2012

СКОПЉЕ, МАКЕДОНИЈА, новембар 2012. године: делегација ДКЦБ-а ће бити гост фестивала ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ 2012

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, БИХ, октобар 2012. године: учешће ДКЦБ-а са краткометражним филмом ЗИД на фестивалу ПРВИ КАДАР 2012

ВУКОВАР, ХРВАТСКА, септембар 2012. године: учешће делегације ДКЦБ на манифестацији Бранкови дани 2012

2010

КОШИЦЕ, СЛОВАЧКА – учешће чланова Балетског студија на Међународном плесном фестивалу, децембар 2010

СКОПЉЕ, МАКЕДОНИЈА – учешће победника фестивала ФЕДЕМУС 2010 на фестивалу ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ, новембар 2010

2009

ВУКОВАР, ХРВАТСКА – учешће Дечјег културног центра Београд на манифестацији Бранкови дани, јун 2009

СОРЕНТО, ИТАЛИЈА – учешће чланова студија и атељеа Дечјег културног центра Београд на Фестивалу пролећа, јун 2009

2008

СКОПЉЕ, МАКЕДОНИЈА – учешће победника фестивала ФЕДЕМУС 2008 на фестивалу ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ, новембар 2008

2007

БОРОВО, ХРВАТСКА – гостовање програма музејске дидактике српској дијаспори у западној Славонији, децембар 2007

СТРАЗБУР, ФРАНЦУСКА – додела ИХПЕ 2007 сертификата младим фотографима, децембар 2007

КОВЕНТРИ, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА – гостовање делгације ДКЦБ-а на Фестивалу мира, новембар 2007

СКОПЉЕ, МАКЕДОНИЈА – учешће победника фестивала ФЕДЕМУС 2007 на фестивалу ЗЛАТНО СЛАВЕЈЧЕ, новембар 2007

ДРАЧ, АЛБАНИЈА – гостовање Драмског студија ДКЦБ-а на Дечјем фестивалу, октобар 2007

НАПУЉ, ИТАЛИЈА – гостовање делегације ДКЦБ-а и Секретаријата за културу Градске управе Града Београда влади регије Кампања, октобар 2007

САН РЕМО, ИТАЛИЈА – учешће Балетског студија ДКЦБ-а на ГЕФ фестивалу, мај 2007

2006

СОРЕНТО, ИТАЛИЈА – учешће Филмске радионице ДКЦБ-а на Фестивалу пролећа- јун 2006

ФИРЕНЦА, ИТАЛИЈА – стручна екскурзија сарадника на програмима музејске дидактике у организацији Општине Фиренца и Асоцијације музеја за децу Фиренце, фебруар 2006

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *